Dziś sałatka z azjatyckimi smakami. Makaron ryżowy, z dodatkiem posiekanej kapusty, marchewki, papryki, szczypiorku i kolendry. Wyjątkowego smaku dodaje jej sos z dodatkiem masła orzechowego, soku z pomarańczy, sosu sojowego, imbiru i czosnku. Całość wykańczają podprażone orzeszki ziemne. Wyjątkowa, bardzo smaczna sałatka.
Składniki:
1 opakowanie makaronu ryżowego szerokiego (200 g)
1/4 średiej główki białej kapusty
2 marchewki
1 papryka
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka kolendry
2 garście orzeszków ziemnych
SOS:
3 łyżki masła orzechowego
sok 1 pomarańczy
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru ( ok 3 cm)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
2 łyżeczki miodu albo syropu z agawy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować do miękkości, przepłukać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia na durszlaku i przestygnięcia.
Kapustę drobno posiekać, przełożyć do miski.
Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paseczki, przełożyć do kapusty.
Dodać posiekane zioła.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, dodać do reszty składników.
Czosnek do sosu posiekać, imbir zetrzeć.Wszystkie składniki sosu umieścić w misce albo słoiku i dobrze wymieszać.
kak masło orzechowe będzie miała gęstą, stałą formę ( takie są jak trzymacie je w lodówce) to można je najpierw lekko podgrzać z sokiem pomarańczowym.
Do warzyw dodać makaron, zmieszać, zalać sosem i całość dobrze wymieszać