Sałatka z makaronem ryżowym, kapustą i papryką w sosie z dodatkiem masła orzechowego

Sałatka z makaronem ryżowym, kapustą i papryką w sosie z dodatkiem masła orzechowego

Dziś sałatka z azjatyckimi smakami. Makaron ryżowy, z dodatkiem posiekanej kapusty, marchewki, papryki, szczypiorku i kolendry. Wyjątkowego smaku dodaje jej sos z dodatkiem masła orzechowego, soku z pomarańczy, sosu sojowego, imbiru i czosnku. Całość wykańczają podprażone orzeszki ziemne. Wyjątkowa, bardzo smaczna sałatka.

Składniki:

1 opakowanie makaronu ryżowego szerokiego (200 g)
1/4 średiej główki białej kapusty
2 marchewki
1 papryka
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka kolendry
2 garście orzeszków ziemnych

SOS:

3 łyżki masła orzechowego
sok 1 pomarańczy
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru ( ok 3 cm)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
2 łyżeczki miodu albo syropu z agawy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować do miękkości, przepłukać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia na durszlaku i przestygnięcia.
Kapustę drobno posiekać, przełożyć do miski.
Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paseczki, przełożyć do kapusty.
Dodać posiekane zioła.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, dodać do reszty składników.
Czosnek do sosu posiekać, imbir zetrzeć.Wszystkie składniki sosu umieścić w misce albo słoiku i dobrze wymieszać.
kak masło orzechowe będzie miała gęstą, stałą formę ( takie są jak trzymacie je w lodówce) to można je najpierw lekko podgrzać z sokiem pomarańczowym.
Do warzyw dodać makaron, zmieszać, zalać sosem i całość dobrze wymieszać


Related Posts

Sałatka z makaronu soba z warzywami

Sałatka z makaronu soba z warzywami

Dziś sałatka z makaronu soba, z chrupkimi warzywami, tofu i kolendrą, w obłędnym sosie na bazie masła orzechowego i ostrej koreańskiej pasty gochujang.  To jest rodzaj sałatek, które latem, kiedy gorąc doskwiera- mogę jeść na okrągło i żadne inne obiady nie są mi potrzebne. Zajada […]

Sałatka z surimi, kukurydzą i kimchi

Sałatka z surimi, kukurydzą i kimchi

Inspiracją do tej sałatki był sos. Byłam na warsztatach kulinarnych gdzie do pieczonych warzyw podawanych z kaszą gryczaną, prowadzący zaproponował sos na bazie kimchi i majonezu. I przepadłam.. tak bardzo mi to połączenie posmakowało że wyżerałam sos łyżkami:) Pyszności, kremowy i jednocześnie ostry. Postanowiłam też […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *