Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami, kukurydzą i fasolą. Z dodatkiem natki pietruszki i cebuli, z prostym sosem na bazie cytryny i oliwy. Najlepszy sposób na wykorzystanie resztek ryżu. Nie bądźcie restrykcyjni, jak nie będziecie mieć jakiegoś składnika, możecie spokojnie go ominąć. Jak Wam zostanie jakieś inne warzywo (brokuł, groszek etc) – dodajcie. Nie marnujcie, przerabiajcie.
Składniki:
- 1 torebka ryżu ( 125 g) ugotowana (można użyć resztek z innego dania)
- po 1/2 puszki kukurydzy i czerwonej fasoli (a najlepiej kupić taką mieszankę)
- 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
- 7-8 suszonych pomidorów
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy (można użyć oleju z suszonych pomidorów)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowany i przestudzony ryż przełożyć do miski.
Dodać odsączoną kukurydzę i fasolę i odsączonego tuńczyka.
Pomidory pokroić w paseczki, cebulę drobno posiekać- przełożyć do reszty składników.
Dodać natkę, oliwę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.