Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kukurydzą

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kukurydzą

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami, kukurydzą i fasolą. Z dodatkiem natki pietruszki i cebuli, z prostym sosem na bazie cytryny i oliwy. Najlepszy sposób na wykorzystanie resztek ryżu. Nie bądźcie restrykcyjni, jak nie będziecie mieć jakiegoś składnika, możecie spokojnie go ominąć. Jak Wam zostanie jakieś inne warzywo (brokuł, groszek etc) – dodajcie. Nie marnujcie, przerabiajcie.

Składniki:

  • 1 torebka ryżu ( 125 g) ugotowana (można użyć resztek z innego dania)
  • po 1/2 puszki kukurydzy i czerwonej fasoli (a najlepiej kupić taką mieszankę)
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy (można użyć oleju z suszonych pomidorów)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowany i przestudzony ryż przełożyć do miski.
Dodać odsączoną kukurydzę i fasolę i odsączonego tuńczyka.
Pomidory pokroić w paseczki, cebulę drobno posiekać- przełożyć do reszty składników.
Dodać natkę, oliwę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.


Related Posts

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Ta sałatka ryżowa z sardynkami i avocado powstała ostatnio w celu wykorzystania resztek ryżu. Miałam w szafce sardynki i dodałam świeże i suszone pomidory, oraz avocado. Prosto, szybko i zdrowo no i bez marnowania. Składniki: 100-150 g ryżu ( ok 2 szklanki po ugotowaniu) 1 […]

Ryżowa sałatka z burakami, serem pleśniowym, żurawiną i orzechami

Ryżowa sałatka z burakami, serem pleśniowym, żurawiną i orzechami

Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami, serem pleśniowym, żurawiną i orzechami, w miodowo-balsamicznym sosie. Wykorzystałam do niej czerwony ryż i całość ma piękny purpurowy kolor. Żeby ją przygotować trzeba uprzednio upiec buraki i ugotować ryż, więc trochę to trwa. Można jednak użyć resztek ryżu z […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *