Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami, serem pleśniowym, żurawiną i orzechami, w miodowo-balsamicznym sosie. Wykorzystałam do niej czerwony ryż i całość ma piękny purpurowy kolor. Żeby ją przygotować trzeba uprzednio upiec buraki i ugotować ryż, więc trochę to trwa. Można jednak użyć resztek ryżu z innego dania i uprzednio upieczone buraki. Ja zwykle piekę buraki przy okazji jakiś innych dań z piekarnika, nakłuwam je widelcem, owijam w folię aluminiową i piekę. Takie upieczone buraki można potem przechowywać w lodówce do dwóch tygodni i wykorzystywać je do różnych sałatek.
Składniki:
- 3 upieczone lub ugotowane buraki
- 1 szklanka ugotowanego czerwonego ryżu ( można też użyć ryżu innego rodzaju)
- 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- 1 garść żurawiny suszonej
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki miodu
- spora szczypta soli
- 5 łyżek oliwy
- 1 mały, posiekany ząbek czosnku
Wykonanie:
Buraki pokroić w drobną kostkę.
Do miski przełożyć ugotowany i przestudzony ryż ( można użyć resztek z innego dania), pokrojone buraki, żurawinę, lekko posiekane orzechy i natkę.
Do słoika lub kubka wlać olej balsamiczny, dodać miód i sól – wymieszać, dodać oliwę i zmieszać na jednolity sos, dodać posiekany drobno czosnek, zmieszać, zalać sałatkę i całość dobrze wymieszać.