Ryżowa sałatka z burakami, serem pleśniowym, żurawiną i orzechami

Ryżowa sałatka z burakami, serem pleśniowym, żurawiną i orzechami

Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami, serem pleśniowym, żurawiną i orzechami, w miodowo-balsamicznym sosie. Wykorzystałam do niej czerwony ryż i całość ma piękny purpurowy kolor. Żeby ją przygotować trzeba uprzednio upiec buraki i ugotować ryż, więc trochę to trwa. Można jednak użyć resztek ryżu z innego dania i uprzednio upieczone buraki. Ja zwykle piekę buraki przy okazji jakiś innych dań z piekarnika, nakłuwam je widelcem, owijam w folię aluminiową i piekę. Takie upieczone buraki można potem przechowywać w lodówce do dwóch tygodni i wykorzystywać je do różnych sałatek.

Składniki:

  • 3 upieczone lub ugotowane buraki
  • 1 szklanka ugotowanego czerwonego ryżu ( można też użyć ryżu innego rodzaju)
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sos:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • spora szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 mały, posiekany ząbek czosnku

Wykonanie:

Buraki pokroić w drobną kostkę.
Do miski przełożyć ugotowany i przestudzony ryż ( można użyć resztek z innego dania), pokrojone buraki, żurawinę, lekko posiekane orzechy i natkę.
Do słoika lub kubka wlać olej balsamiczny, dodać miód i sól – wymieszać, dodać oliwę i zmieszać na jednolity sos, dodać posiekany drobno czosnek, zmieszać, zalać sałatkę i całość dobrze wymieszać.


Related Posts

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Ta sałatka ryżowa z sardynkami i avocado powstała ostatnio w celu wykorzystania resztek ryżu. Miałam w szafce sardynki i dodałam świeże i suszone pomidory, oraz avocado. Prosto, szybko i zdrowo no i bez marnowania. Składniki: 100-150 g ryżu ( ok 2 szklanki po ugotowaniu) 1 […]

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kukurydzą

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kukurydzą

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami, kukurydzą i fasolą. Z dodatkiem natki pietruszki i cebuli, z prostym sosem na bazie cytryny i oliwy. Najlepszy sposób na wykorzystanie resztek ryżu. Nie bądźcie restrykcyjni, jak nie będziecie mieć jakiegoś składnika, możecie spokojnie go ominąć. Jak Wam zostanie […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *