Prosta i lekka sałatka z drobno pokrojonego ogórka, pomidora, oliwek i papryki z dodatkiem fety. W lekkim sosie na bazie oliwy, z dodatkiem oregano przeniesie Was w śródziemnomorskie klimaty. Najlepiej podać z grzanką chleba, żeby potem można nią wytrzeć z talerza pyszny sos z oliwy i warzyw.
Składniki:
- 1 ogórek
- 250 g pomidorków cherry
- 1 papryka
- 200 g zielonych oliwek bez pestek
- 150 g sera feta (twardego)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- dodatkowo oliwa do polania na talerzu
Wykonanie:
Ogórka, paprykę i oliwki posiekać na drobno (w kostkę, plasterki w przypadku oliwek). Pomidorki pokroić w ćwiartki.
Fetę pokroić w kosteczkę, wszystko przełożyć do miski.
Dodać szczypiorek, oregano, oliwę i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Podawać polane dodatkową porcją oliwy i z grzanką.