Prosta sałatka z brokułami, suszonymi pomidorami, fetą i prażonym słonecznikiem w sosie jogurtowo-czosnkowym. Zdrowa przekąska a nawet obiad. Świetnie sprawdzi się w lunchboksie.
Ta salatka i różne jej odmiany często też gości na przyjęciach, imprezach – można ją przygotować nawet dzień wcześniej, wstawić do lodówki i podać w każdej chwili. Stanie w lodówce tylko jej pomoże i sałatka będzie smakować lepiej i nadal dobrze wyglądać. Często dodaje się do niej majonez, ja jednak wolę jej lżejszą wersję z jogurtem. Słonecznik nadaje jej chrupkości.
Tu więcej przepisów na sałatki z brokułami bo zdecydowanie warto często zajadać to bardzo zdrowe, zielone warzywko, które jest jest pełne wyjątkowych właściwości i wartości odżywczych.
Składniki:
- 1 brokuł
- 150 g sera feta
- 8 suszonych pomidorów
- garść nasion słonecznika
sos:
- 100 ml jogurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Brokuła ugotować w lekko twardo ( nie powinien się rozpadać w sałatce).
Fetę pokroić w kostkę. pomidory osączyć i drobno pokroić.
Nasiona słonecznika uprażyć na patelni. Dodać do reszty składników.
Składniki sosu wymieszać i zalać sałatkę, całość dobrze wymieszać, wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Jedna z moich ulubionych sałatek 🙂