Bardzo prosta i nisko-budżetowa sałatka z jajkami i groszkiem konserwowym, ze szczypiorkiem, w sosie majonezowym z musztardą. Pamiętam ją z imprez studenckich i z sentymentu czasem jeszcze robię. Lubię robić z nią kanapki. Na szybkie śniadanie w sam raz.
Składniki:
- 8 jajek
- 1 puszka groszku
- pół pęczka koperku
sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka soku cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Groszek odsączyć z zalewy, dodać do jajek.
Szczypiorek posiekać dodać do reszty składników.
Składniki sosy wymieszać, zalać sałatkę i całość dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na godzinę.