Zwykła sałata z pomidorami i ogórkami dzięki dodatkowi chrupiących grzanek i podsmażonego sera halloumi staje się super sałatką, ekscytującą, kulinarną przygodą. Wszystko skąpane w miodow-musztardowym sosie. Moja miłość do halloumi nie słabnie, uwielbiam ten ser i uwielbiam jego obecność w sałatkach.
Dwie porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- pęczek sałaty
- dwie garście małych pomidorów (u mnie czerwone i pomarańczowe)
- 1/2 ogórka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 kawałki chleba żytniego
- 3 łyżki oliwy
- 250 g sera halloumi
sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka francuskiej musztardy z ziarnami
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Sałatę umyć i odwirować.
Pomidorki pokroić na połówki, ogórka w półplasterki, cebulę posiekać na cieniutkie piórka.
Sałatę porwać i przełożyć do miski z pomidorami, ogórkiem i cebulą.
Do słoika przełożyć sok z cytryny, sól, miód i musztardę, dobrze wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i potrząsając wymieszać sos, zalać sałatę wymieszać i wyłożyć na talerze.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, porwać chleb i usmażyć na oliwie na rumiano, posypać grzankami sałatę.
Na pozostałej oliwie usmażyć halloumi pokrojone w plasterki, ułożyć na sałacie.
idealna sałatka na kolację!
szczególnie teraz jak są takie pyszne pomidory!