Proste sałatki z tego co macie w lodówce i szafkach są teraz w cenie. Ta sałatka z soczewicy z ogórkiem, żurawiną, cebulą i natka pietruszki taka właśnie jest – kilka prostych składników i super efekt. Trzymajcie się zdrowo i pamiętajcie że jedzenie jest bardzo ważne w budowaniu odporności.
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 ogórek
- dwie garście żurawiny
- pół pęczka natki pietruszki
- 1/2 czerwonej cebuli
sos:
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Soczewice ugotować zgodnie z instrukcją, odstawić na sitku do odsączenia i przestygnięcia.
Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na sitku na 15 minut do odsączenia.
Natkę posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
W słoiku wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz, dodać oliwę, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać.
Przełożyć soczewicę do miski, dodać pozostałe składniki sałatki i sos, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut przed zjedzeniem.