Sałatka z soczewicy z ogórkiem i żurawiną

Sałatka z soczewicy z ogórkiem i żurawiną

Proste sałatki z tego co macie w lodówce i szafkach są teraz w cenie. Ta sałatka z soczewicy z ogórkiem, żurawiną, cebulą i natka pietruszki taka właśnie jest – kilka prostych składników i super efekt. Trzymajcie się zdrowo i pamiętajcie że jedzenie jest bardzo ważne w budowaniu odporności.

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 ogórek
  • dwie garście żurawiny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli

sos:

  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewice ugotować zgodnie z instrukcją, odstawić na sitku do odsączenia i przestygnięcia.
Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na sitku na 15 minut do odsączenia.
Natkę posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
W słoiku wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz, dodać oliwę, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać.
Przełożyć soczewicę do miski, dodać pozostałe składniki sałatki i sos, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut przed zjedzeniem.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *