Surówka z kapusty jak u chińczyka

Surówka z kapusty jak u chińczyka

Prosta surówka z kapusty w smaku jak ta z chińskich barów – z marchewką i cebulą w zalewie z cukru, octu i oleju. Chociaż w tych sałatkach z barów nie zawsze jest – to ja lubię do niej dodać też trochę natki pietruszki. Idealny dodatek do wszystkich azjatyckich dań.

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

sos:

  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, cebulę posiekać w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce.
Przełożyć do miski, dodać natkę.
W garnku umieścić cukier, sól i ocet, postawić na ogniu i zagrzać, mieszając, tak żeby cukier i só się rozpuściły, dodać olej wymieszać i zalać sałatkę. Całość dobrze wymieszać i można podawać od razu  (będzie przyjemnie chrupka) , albo przechowywać kilka dni w lodówce – kapusta zmięknie i całość lekko puści sok.


Related Posts

Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą. Składniki: 1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)1 ogórek2 […]

Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Dziś coś lekkiego, orzeźwiającego i do pochrupania – surówka z kalarepy i rzodkiewki w jogurtowo-cytrynowym sosie. Kalarepka pocięta jest na cienkie pałeczki a rzodkiewka w plasterki -właściwie tylko dwa składniki, ale zdecydowanym sekretem i królem tego przepisu jest sos – mocno cytrynowy dzięki sokowi i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *