Prosta surówka z kapusty w smaku jak ta z chińskich barów – z marchewką i cebulą w zalewie z cukru, octu i oleju. Chociaż w tych sałatkach z barów nie zawsze jest – to ja lubię do niej dodać też trochę natki pietruszki. Idealny dodatek do wszystkich azjatyckich dań.
Składniki:
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 białej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
sos:
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, cebulę posiekać w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce.
Przełożyć do miski, dodać natkę.
W garnku umieścić cukier, sól i ocet, postawić na ogniu i zagrzać, mieszając, tak żeby cukier i só się rozpuściły, dodać olej wymieszać i zalać sałatkę. Całość dobrze wymieszać i można podawać od razu (będzie przyjemnie chrupka) , albo przechowywać kilka dni w lodówce – kapusta zmięknie i całość lekko puści sok.