Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą.
Składniki:
1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)
1 ogórek
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sos:
4 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego albo ryżowego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Ogórka bardzo cienko pokroić (najlepiej na mandolinie albo w robocie kuchennym) lekko posolić i odstawić na durszlaku do odcieknięcia na ok 15 minut..
Kapustę poszatkować (też najlepiej w robocie kuchennym), przełożyć do miski.
Dodać posiekany koperek, szczypiorek i dobrze odciśnięte z wody ogórki.
Składniki sosu wymieszać, zalać sałatkę i wymieszać.

Nie czaje kapustą czy sałata ????
kapuste