Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą.

Składniki:

1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)
1 ogórek
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku

sos:

4 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego albo ryżowego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Ogórka bardzo cienko pokroić (najlepiej na mandolinie albo w robocie kuchennym) lekko posolić i odstawić na durszlaku do odcieknięcia na ok 15 minut..
Kapustę poszatkować (też najlepiej w robocie kuchennym), przełożyć do miski.
Dodać posiekany koperek, szczypiorek i dobrze odciśnięte z wody ogórki.
Składniki sosu wymieszać, zalać sałatkę i wymieszać.


Related Posts

Surówka z kapusty z pomarańczowym sosem z tahini

Surówka z kapusty z pomarańczowym sosem z tahini

Dziś przepis na surówkę z kapusty ale w zupełnie nowej, niestandardowej odsłonie. Powiewu świeżości nadaje jej dodatek kolendry oraz pestek sezamu i słonecznika. Ale prawdziwą gwiazdą tego dania jest sos- na bazie soku z pomarańczy, z dodatkiem miodu, oleju sezamowego i tahini. Obłędna mieszanka smaków, […]

Surówka z kapusty jak u chińczyka

Surówka z kapusty jak u chińczyka

Prosta surówka z kapusty w smaku jak ta z chińskich barów – z marchewką i cebulą w zalewie z cukru, octu i oleju. Chociaż w tych sałatkach z barów nie zawsze jest – to ja lubię do niej dodać też trochę natki pietruszki. Idealny dodatek […]



2 thoughts on “Surówka z kapusty i ogórka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *