Sałatka ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, orzechami i serem pleśniowym

Sałatka ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, orzechami i serem pleśniowym

Ta sałatka ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, orzechami i serem pleśniowym to idealny dodatek do grilla. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki miesza się z sosem na bazie oliwy z dodatkiem miodu, octu i musztardy francuskiej dzięki czemu nabierają smaku, i dodaje się do nich skarmelizowaną cebulę, z orzechami włoskimi i kawałkami sera pleśniowego. Bomba smakowa!

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
  • garść łuskanych włoskich orzechów
  • 1 cebula pokrojona w półkrążki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, trochę cukru

sos:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek oliwy

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach w osolonym wrzątku – ważne, żeby się nie rozpadały.
Składniki sosu (poza oliwą) wymieszać, potem stopniowo dodawać oliwę, aż powstanie kremowy sos.
Ziemniaki lekko przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w grube plastry, polać sosem, wymieszać i odstawić.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać masło i cebulę.
Cebulkę usmażyć wolnym ogniu na lekko brązowo, dodać sól i trochę cukru, dorzucić orzechy, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
Cebulę dodać do ziemniaków, wykruszyć ser i całość wymieszać.
Podawać ciepłe.


Related Posts

Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem

Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem

Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem to doskonała propozycja sałatki na świąteczny stół.  Dobra alternatywa dla klasycznej sałatki warzywnej ( tu moja wersja z odzysku, czyli sałatka warzywna z wykorzystaniem warzyw po rosole), chyba najpopularniejszej na polskich stołach przy okazji wszelkich okazji. W tej są […]

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i buraczkami

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i buraczkami

Ziemniaczana sałatka ze śledziem, buraczkami i marchewką w chrzanowym sosie – doskonała propozycja na zbliżające się Święta albo po Świętach – można do niej użyć buraków z gotowania barszczu. Porcje: Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 5 ziemniaków 3 buraki słoik śledzi wiejskich 1/2 cebuli 1 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.