Sałatka ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, orzechami i serem pleśniowym

Sałatka ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, orzechami i serem pleśniowym

Ta sałatka ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, orzechami i serem pleśniowym to idealny dodatek do grilla. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki miesza się z sosem na bazie oliwy z dodatkiem miodu, octu i musztardy francuskiej dzięki czemu nabierają smaku, i dodaje się do nich skarmelizowaną cebulę, z orzechami włoskimi i kawałkami sera pleśniowego. Bomba smakowa!

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
  • garść łuskanych włoskich orzechów
  • 1 cebula pokrojona w półkrążki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, trochę cukru

sos:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek oliwy

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach w osolonym wrzątku – ważne, żeby się nie rozpadały.
Składniki sosu (poza oliwą) wymieszać, potem stopniowo dodawać oliwę, aż powstanie kremowy sos.
Ziemniaki lekko przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w grube plastry, polać sosem, wymieszać i odstawić.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać masło i cebulę.
Cebulkę usmażyć wolnym ogniu na lekko brązowo, dodać sól i trochę cukru, dorzucić orzechy, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
Cebulę dodać do ziemniaków, wykruszyć ser i całość wymieszać.
Podawać ciepłe.


Related Posts

Sałatka z burakami z zakwasu i śledziem

Sałatka z burakami z zakwasu i śledziem

Jeżeli przygotowujecie samodzielnie zakwas buraczany do przygotowania barszczu wigilijnego, albo po prostu do picia bo to przecież samo zdrowie i szukacie pomysłu na wykorzystanie buraków z zakwasu to dzisiejszy przepis jest dla Was. Sałatka z burakami pozostałymi z przygotowania zakwasu, ze śledziem, ziemniakami i jabłkiem […]

Sałatka z pstrągiem i ziemniakami

Sałatka z pstrągiem i ziemniakami

Sałatka z minimalną ilością składników-  podstawą są tu ziemniaki i wędzony pstrąg, dodatkiem kapary, cebula i koperek oraz sos na bazie śmietany i majonezu doprawiony  chrzanem i sokiem z cytryny. To dowód na to, że kilka dobrych składników robi robotę i nie robić dużych i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *