Ta sałatka ziemniaczana z karmelizowaną cebulą, orzechami i serem pleśniowym to idealny dodatek do grilla. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki miesza się z sosem na bazie oliwy z dodatkiem miodu, octu i musztardy francuskiej dzięki czemu nabierają smaku, i dodaje się do nich skarmelizowaną cebulę, z orzechami włoskimi i kawałkami sera pleśniowego. Bomba smakowa!
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
- garść łuskanych włoskich orzechów
- 1 cebula pokrojona w półkrążki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól, trochę cukru
sos:
- 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz
- 6 łyżek oliwy
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach w osolonym wrzątku – ważne, żeby się nie rozpadały.
Składniki sosu (poza oliwą) wymieszać, potem stopniowo dodawać oliwę, aż powstanie kremowy sos.
Ziemniaki lekko przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w grube plastry, polać sosem, wymieszać i odstawić.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać masło i cebulę.
Cebulkę usmażyć wolnym ogniu na lekko brązowo, dodać sól i trochę cukru, dorzucić orzechy, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
Cebulę dodać do ziemniaków, wykruszyć ser i całość wymieszać.
Podawać ciepłe.