Dziś coś lekkiego, orzeźwiającego i do pochrupania – surówka z kalarepy i rzodkiewki w jogurtowo-cytrynowym sosie.
Kalarepka pocięta jest na cienkie pałeczki a rzodkiewka w plasterki -właściwie tylko dwa składniki, ale zdecydowanym sekretem i królem tego przepisu jest sos – mocno cytrynowy dzięki sokowi i skórce z cytryny, z dodatkiem jogurtu, musztardy, miodu i… maku. Tak – maku! Dodaje on fajnego posmaku i pięknie wygląda na plasterkach warzyw. To pyszny dodatek do dań głównych albo lekka przekąska, pięknie prezentuje się na stole i wymaga niewiele pracy, zobaczycie, że ta surówka zrobi wrażenie na każdym kogo poczęstujecie.
A tu inne przepisy na kalarepkę oraz na rzodkiewkę
Surówka z kalarepy i rzodkiewki
Składniki:
- 1 kalarepka
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- SOS
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka nasion maku
- sól do smaku
Wykonanie:
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, kalarepkę pokroić najpierw w plasterki a potem w paski- przełożyć do miski, dodać koperek.
Składniki sosu wymieszać najlepiej w słoiku potrząsając – zalać warzywa, wymieszać.
Można zajadać od razu, albo przechowywać do 2 dni w lodówce.