Ta sałatka powstała w zeszły weekend jako dodatek do mięs z grilla. Kukurydza i fasola, papryka i pomidory z avocado w podwójnej roli w kawałkach i jako baza do sosu z dodatkiem oliwy, szczypiorku i limonki. Pyszna z grillowanym kurczakiem. Spodobały mi się sosy na bazie z avocado odkąd zrobiłam ziemniaczaną sałatkę z burakami i łososiem – to zdrowsza alternatywa dla majonezu.
Składniki:
- 1 puszka mieszanki kukurydzy i czerwonej fasoli
- 1 avocado
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka pomarańczowa
- dwie garście pomidorków (albo normalne 3 pomidory)
- pół pęczka szczypiorku posiekanego
sos:
- 1 miękkie avocado
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Avocado i papryki pokroić na kawałki, pomidorki pokroić na połówki.
Fasolę i kukurydze odsączyć.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce.
Składniki sosu zmiksować na gładko ( jak będzie za gęsty to dodać trochę więcej wody).
Polać sałatkę i wymieszać.