Sałatka z surimi z kukurydzą i ogórkiem

Sałatka z surimi z kukurydzą i ogórkiem

Dziś klasyk imprezowy – sałatka z surimi, kukurydzą, papryką i ogórkiemi z dodatkiem sosu majonezowego z koperkiem. Dlaczego takie sałatki sprawdzają się na imprezach – bo można je przygotować zawczasu, stanie w lodówce tylko im pomaga w smaku, świetnie trzymają kondycję – nic nie rozmięka i nie więdnie. Tylko poświęćcie koniecznie czas na wytrącenie wody z ogórka.

Składniki:

  • 200 g paluszków krabowych surimi
  • 1 puszka kukurydzy (400 g)
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • pół pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ogórka obrać, pokroić a kostkę i posolić, odstawić na minimum 30 minut na sitku, żeby odciekła woda.
Kukurydzę odsączyć, paprykę i paluszki krabowe pokroić w kostkę, koperek posiekać. Wszystkie składniki wraz z ogórkiem przełożyć do miski.
Czosnek drobno posiekać, dodać do miseczki z majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem – wymieszać, przełożyć do sałatki, wymieszać całość.
Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki przed jedzeniem.


Related Posts

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]

Sałatka z pstrągiem i ziemniakami

Sałatka z pstrągiem i ziemniakami

Sałatka z minimalną ilością składników-  podstawą są tu ziemniaki i wędzony pstrąg, dodatkiem kapary, cebula i koperek oraz sos na bazie śmietany i majonezu doprawiony  chrzanem i sokiem z cytryny. To dowód na to, że kilka dobrych składników robi robotę i nie robić dużych i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *