Dziś klasyk imprezowy – sałatka z surimi, kukurydzą, papryką i ogórkiemi z dodatkiem sosu majonezowego z koperkiem. Dlaczego takie sałatki sprawdzają się na imprezach – bo można je przygotować zawczasu, stanie w lodówce tylko im pomaga w smaku, świetnie trzymają kondycję – nic nie rozmięka i nie więdnie. Tylko poświęćcie koniecznie czas na wytrącenie wody z ogórka.
Składniki:
- 200 g paluszków krabowych surimi
- 1 puszka kukurydzy (400 g)
- 1 ogórek
- 1 papryka
- pół pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórka obrać, pokroić a kostkę i posolić, odstawić na minimum 30 minut na sitku, żeby odciekła woda.
Kukurydzę odsączyć, paprykę i paluszki krabowe pokroić w kostkę, koperek posiekać. Wszystkie składniki wraz z ogórkiem przełożyć do miski.
Czosnek drobno posiekać, dodać do miseczki z majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem – wymieszać, przełożyć do sałatki, wymieszać całość.
Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki przed jedzeniem.