Pożywna sałatka na bazie ciecierzycy z tartą marchewką, koperkiem, prażonymi pestkami słonecznika i fetą. Lekka i jednocześnie pożywna. Ten rodzaj sałatki, która świetnie sprawdza się na wynos.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 2 marchewki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- dwie garście pestek słonecznika
- 100 g sera feta
- 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miski.
Marchewkę zetrzeć na tarce dodać do ciecierzycy, razem z ziołami i posiekanym czosnkiem.
Pestki słonecznika uprażyć, dodać do sałatki.
Dodać oliwę, ocet i posolić – wymieszać dobrze całość.
Wkruszyć fetę i delikatnie wymieszać.