Sałatka z ciecierzycą, marchewką i fetą

Sałatka z ciecierzycą, marchewką i fetą

Pożywna sałatka na bazie ciecierzycy z tartą marchewką, koperkiem, prażonymi pestkami słonecznika i fetą. Lekka i jednocześnie pożywna. Ten rodzaj sałatki, która świetnie sprawdza się na wynos.

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • dwie garście pestek słonecznika
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miski.
Marchewkę zetrzeć na tarce dodać do ciecierzycy, razem z ziołami i posiekanym czosnkiem.
Pestki słonecznika uprażyć, dodać do sałatki.
Dodać oliwę, ocet i posolić – wymieszać dobrze całość.
Wkruszyć fetę i delikatnie wymieszać.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.