Sałatka makaronowa z pieczoną papryką i mozzarellą z dodatkiem pesto i orzeszków ziemnych. Prosta sałatka, kilka składników dobrej jakości, pyszna całość. Sałatka, którą można też odgrzać i zjeść na ciepło jak danie obiadowe – czyli najlepszy patent na tę porę roku, jak nie macie ochoty na obiady na zimno.
Tu znajdziecie więcej przepisów na sałatki z makaronem , które bardzo lubię za to, że są sycące i moga służyć jako danie obiadowe. To rodzaj sałatek, które można przygotować sałatkowym sceptykom, twierdzącycm, że sałatkami nie można się najeść. Taką sałatką można się najeść, oczywiście podstawą jest makaron, ale jak dorzucicie tam dużo warzyw to upieczecie dwie pieczenie ne jednym ogniu – będzie zdrowo i lekko i jednocześnie pożywnie.
Do sałatki zamiast klasycznego sosu dodałam pesto, które bardzo lubię w sałatkach makaronowych. Możecie dodać gotowe pesto ze słoiczka, lub ukręcić samodzielnie z ziół, które macie w lodówce czy na parapecie ( oczywiście bazylia świetnie się sprawdzi, ale też można dodac pietruszkę czy koperek).
- 300 g makaronu
- 2 czerwone papryki
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżki pesto
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- dwie garście orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Z papryki odkroić czubki i pozbawić gniazd nasiennych, położyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec z każdej strony aż skórka lekko zczarnieje, odłożyć do zamkniętego pojemnika plastikowego lub torebki, odłożyć do ostygnięcia.
Makaron ugotować do miękkości, odsączyć. Przełożyć do miski, dodać pesto, sok z cytryny, sól i pieprz i wymieszać.
Pokroić mozzarellę w kostkę, przełożyć do miski. Z papryki zdjąć skórkę, pokroić w kawałki, przełożyć do miski, wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić.
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę.
