I w końcu po świętach i w końcu można zacząć jeść zwyczajnie:) Mam nadzieję, że przejedliście już wszystkie resztki, a i pewnie jakieś noworoczne postanowienia zostały poczynione… to tym bardziej kolejny przepis na lekką, zdrową sałatkę się przyda.
Dziś kasza bulgur z pieczoną papryką, oliwkami, ogórkiem i natką pietruszki a do tego lekki sos miodowo-cytrynowy. Prosto i lekko, idealna też do pudełka. Super znosi modyfikacje, więc jak coś Wam warzywnego zalega w lodówce to możecie dodać.
Sałatki z kaszami to jedne z moich ulubionych rodzajów sałatek – są zdrowe i pożywne, z powodzeniem można je potraktować jako danie obiadowe. Świetnie się też przechowują, i sprawdzają na wynos, kasza zachowuje swoją strukturę i w razie czego chłonie soki z warzyw. Quinoa, kuskus, pęczak bulgur, gryczana, jaglana – tyle pyszności do wyboru.
SAŁATKA Z BULGUREM, PIECZONĄ PAPRYKĄ I OLIWKAMI
Składniki:
- 2/3 suchej kaszy bulgur
- 2 czerwone papryki
- 1/2 ogorka wężowego
- dwie garście czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól do smaku
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, spulchnić widelcem i odstawić do przestygnięcia.
Z papryki odkroić czubek z łodygą, pozbawić gniazd nasiennych, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i opiec przewracając, żeby skórka ściemniała z każdej strony, przełożyć do plastikowego zamykanego pojemnika.
Ogórka obrać, pokroić w kostkę, oliwki posiekać w plasterki – dodać do kaszy razem z natką pietruszki.
Składniki sosu wymieszać w słoiku, dodać do sałatki.
Z papryki zdjąć skórę, pokroić w paseczki lub kostkę, wmieszać delikatnie w sałatkę.
Podawać na talerzach, dodatkowo lekko skropić oliwą.