Sałatka z soczewicą, papryką, oliwkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z soczewicą, papryką, oliwkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z zieloną soczewicą z dodatkiem papryki, oliwek, suszonych pomidorów i natki pietruszki w sosie na bazie oliwy i octu winnego z miodem. Pełna wytrawnych smaków, idealna do lunchboxu bo świetnie się przechowuje – nic nie zmarnieje, zwiędnie nic nie napęcznieje. Jest to świetna sałatka na zimne miesiące bo jest sycąca i pożywna. Jeżeli nie macie jakiegoś składnika to spokojnie możecie zastąpić innym – np kapary, cukinia, ogórki.

Soczewica ma niski indeks glikemiczny, jest małokaloryczna więc stanowi świetną baze do sałatek dla osób, które dbają o linię czy chcą schudnąć. Tu znajdziecie więcej sałątek z zieloną soczewicą

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
  • ok 10 suszonych pomidorów
  • 2 papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa)
  • dwie łyżeczki posiekanej natki pietruszki

sos:

  • ok 5 łyżek oliwy ( może być też olej z pomidorów)
  • 3 łyżki biaego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączyć i jeszcze ciepłą posolić, dodać łyżkę oliwy i łyżkę octu wymieszać i odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę, pomidory drobno posiekać a oliwki pokroić w plasterki, dodać do soczewicy razem z posiekaną natką.
W słoiczku wymieszać ocet z miodem i solą, dodać oliwę, posiekany czosnek i pieprz, wymieszać dobrze i zalać sałatkę. Wymieszać.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *