Sałatka z zieloną soczewicą z dodatkiem papryki, oliwek, suszonych pomidorów i natki pietruszki w sosie na bazie oliwy i octu winnego z miodem. Pełna wytrawnych smaków, idealna do lunchboxu bo świetnie się przechowuje – nic nie zmarnieje, zwiędnie nic nie napęcznieje. Jest to świetna sałatka na zimne miesiące bo jest sycąca i pożywna. Jeżeli nie macie jakiegoś składnika to spokojnie możecie zastąpić innym – np kapary, cukinia, ogórki.
Soczewica ma niski indeks glikemiczny, jest małokaloryczna więc stanowi świetną baze do sałatek dla osób, które dbają o linię czy chcą schudnąć. Tu znajdziecie więcej sałątek z zieloną soczewicą
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- ok 10 suszonych pomidorów
- 2 papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa)
- dwie łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sos:
- ok 5 łyżek oliwy ( może być też olej z pomidorów)
- 3 łyżki biaego octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączyć i jeszcze ciepłą posolić, dodać łyżkę oliwy i łyżkę octu wymieszać i odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę, pomidory drobno posiekać a oliwki pokroić w plasterki, dodać do soczewicy razem z posiekaną natką.
W słoiczku wymieszać ocet z miodem i solą, dodać oliwę, posiekany czosnek i pieprz, wymieszać dobrze i zalać sałatkę. Wymieszać.