Zbliżają się Swięta więc czas na inspiracje świąteczne i dziś sałatka doskonała zarówno na wigilijny stół jak też do podgryzania w kolejne dni świąteczne. Sałatka ziemniaczana ze śledziem, z dodatkiem jajek, ogórka kwaszonego, czerwonej cebuli i słodkiego jabłka dla przełamania smaku. Wszystko w sosie na bazie jogurtu, majonezu i musztardy z dodatkiem koperku. Dla wielbicieli śledzia jak też sałatek ziemniaczanych pozycja obowiązkowa, idealnie zbalansowane smaki.
A tutaj znajdziecie więcej sałatek ze śledziami
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 4 jajka
- 4 płaty śledziowe
- 4 kwaszone ogórki
- 1 jabłko
- 1/2 cebuli czerwonej
- szczypta cukru
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
sos:
- 3 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
Jajka ugotować na twardo, przestudzone posiekać. Ogórki i jabłka pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do ziemniaków.
Cebulę drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem, zmieszać i przełożyć do reszty składników. Dodać posiekany koperek.
Śledzie wytrzeć z zalewy, pokroić w cienkie kawałki, dodać do miski.
W misceze wymieszać wszystkie składniki sosu, zalać sałatkę i dobrze wymieszać.
Odstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
