Sałatka kalafiorowa z jajkiem w curry

Sałatka kalafiorowa z jajkiem w curry

To sałatka w której kalafior gra pierwsze skrzypce. Więc wielbiciele tego warzywa będą zachwyceni, a Ci nie przepadający też zdecydowanie powinni spróbować bo nie jest rozgotowany kalafior w paci z bułką tartą jakim karmiły nasz szkolne stołówki ale zupełnie inny wymiar kalafiora – pieczony i z dodakiem curry. W takiej sałatce można pokochać kalafiora, gwarantuje! A do tego jajko, pieczona cebulka i sos jogurtowy z prażonym kuminem. Wszystko razem tworzy świetną kompozycję smaków o lekko orientalnym smaczku.

Sałatka świetnie sprawdzi się na wynos, będzie doskonałym pomysłem na lunch ze słoika z pracy.

A tu inne pomysły na sałatki z kalafiorem

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 6 jajek
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sos:

  • sok z połowy cytryny
  • 100 g jogurty
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka nasion kuminu

Wykonanie:

Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki, przełożyć do miski, cebulę pokroić na pół plasterki i przełożyć do kalafiora. W miseczce zmieszać oliwę z curry, pieprzem i solą, zalać warzywa i dobrze wymiedzać. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25 minut aż warzywa będą miękkie. Przestudzić
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Nasiona kuminu uprażyć na suchej patelni.
W misce zmieszać jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz.
W dużej miski przełożyć kalafior z cebulą, koperek i jajka, wymieszać.
Można podawać warzywa polane sosem i posypane kuminem ( jak na zdjęciu, wersja elegancka)
ale najlepiej wszystko wymieszać z sosem w misce i podwać zmieszane (wersja paćka ale smaczniejsza:)

Przepis (po lekkich modyfikacjach) z książki „Simple” Ottolenghiego.


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem,  jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *