Dziś sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami, oliwkami i mozzarellą w pesto. Jest to rodzaj sałatki, która jest dobra na zimno, ale też można ja podgrzać i mieć ciepły obiad. Zamiast sosu jest w niej bazyliowe pesto, można użyć gotowego ze słoiczka, albo też zrobić domowe- na bazie bazylii lub z dodatkiem innych ziół, którymi akurat dysponujemy ( koperek, pietruszka). Chrupkowści sałatce nadają prażone pestki. To sałatka dyżurna, z tego co w lodówce, zamiast mozzarelli można dodać ser pleśniowy ( z białą lub niebieską pleśnią), dodać świeże warzywa (np. pomidorki koktajlowe, paprykę).
Często stosuje dodatek pesto do sosu, można dodać np jedną łyżeczkę do sosu na bazie oliwy i cytryny, żeby nadać bazyliowo-czosnkowy posmak albo użyć pesto jako podstawy, lekko tylko rozcieńczając wodą, oliwą i cytryną. Oczywiście taki sos świetnie sprawdzi się we wszelkich sałtkach makaronowych, jak spodoba się Wam ten przepis wypróbujcie przepisy na makaronową sałatkę z pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi, lub sałatkę z grillowaną cukinią i pomidorkami.
SAŁATKA Z MAKARONEM I SUSZONYMI POMIDORAMI W PESTO
SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu (rurki, kokardki etc)
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 10 suszonych pomidorów
- 1 kulka mozzarelli
- garść pestek ( słonecznik, dynia) można też dodać orzeszki piniowe
- SOS
- 2 łyżki pesto ( ja użyłam domowego z bazylii i koperku, można użyć ze słoiczka)
- 1 łyżka oleju z pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente, odsączyć i lekko przestudzić.
Składniki sosu wymieszać, zalać makaron w misce, wymieszać.
Do makaronu dodać pokrojone oliwki i pomidory, oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę, wymieszać całość.
Pestki podprażyć, posypać sałatkę na talerzach.