Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami w pesto

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami w pesto

Dziś sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami, oliwkami i mozzarellą w pesto. Jest to rodzaj sałatki, która jest dobra na zimno, ale też można ja podgrzać i mieć ciepły obiad. Zamiast sosu jest w niej bazyliowe pesto, można użyć gotowego ze słoiczka, albo też zrobić domowe- na bazie bazylii lub z dodatkiem innych ziół, którymi akurat dysponujemy ( koperek, pietruszka). Chrupkowści sałatce nadają prażone pestki. To sałatka dyżurna, z tego co w lodówce, zamiast mozzarelli można dodać ser pleśniowy ( z białą lub niebieską pleśnią), dodać świeże warzywa (np. pomidorki koktajlowe, paprykę).

Często stosuje dodatek pesto do sosu, można dodać np jedną łyżeczkę do sosu na bazie oliwy i cytryny, żeby nadać bazyliowo-czosnkowy posmak albo użyć pesto jako podstawy, lekko tylko rozcieńczając wodą, oliwą i cytryną. Oczywiście taki sos świetnie sprawdzi się we wszelkich sałtkach makaronowych, jak spodoba się Wam ten przepis wypróbujcie przepisy na makaronową sałatkę z pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi, lub sałatkę z grillowaną cukinią i pomidorkami.

SAŁATKA Z MAKARONEM I SUSZONYMI POMIDORAMI W PESTO

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu (rurki, kokardki etc)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść pestek ( słonecznik, dynia) można też dodać orzeszki piniowe
  • SOS
  • 2 łyżki pesto ( ja użyłam domowego z bazylii i koperku, można użyć ze słoiczka)
  • 1 łyżka oleju z pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente, odsączyć i lekko przestudzić.

Składniki sosu wymieszać, zalać makaron w misce, wymieszać.

Do makaronu dodać pokrojone oliwki i pomidory, oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę, wymieszać całość.

Pestki podprażyć, posypać sałatkę na talerzach.

sałatka-makaron-pesto-oliwki-suszone-pomidory


Related Posts

Sałatka z makaronu soba z warzywami

Sałatka z makaronu soba z warzywami

Dziś sałatka z makaronu soba, z chrupkimi warzywami, tofu i kolendrą, w obłędnym sosie na bazie masła orzechowego i ostrej koreańskiej pasty gochujang.  To jest rodzaj sałatek, które latem, kiedy gorąc doskwiera- mogę jeść na okrągło i żadne inne obiady nie są mi potrzebne. Zajada […]

Sałatka z surimi, kukurydzą i kimchi

Sałatka z surimi, kukurydzą i kimchi

Inspiracją do tej sałatki był sos. Byłam na warsztatach kulinarnych gdzie do pieczonych warzyw podawanych z kaszą gryczaną, prowadzący zaproponował sos na bazie kimchi i majonezu. I przepadłam.. tak bardzo mi to połączenie posmakowało że wyżerałam sos łyżkami:) Pyszności, kremowy i jednocześnie ostry. Postanowiłam też […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *