Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem, jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek do obiadu, lub zdrowa przekąska między śniadaniem a obiadem. Zawiera mnóstwo zdrowych składników więc to bomba witaminowa.
A tu pomysł na wykorzystanie, zwykle wyrzucanych części brokuła czyli surówka brokułowa z marchewką i żurawiną
Składniki:
- 1 brokuł
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki jagód goji
- garść płatków migdałowych
Sos:
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 700 ml oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 kawałek imbiru ok 2 cm
- sól do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokroić przekroić wzdłuż a potem pokroić na cienkie plasterki, zalać sokiem z cytryny, lekko posolić i dodać odrobinę cukru, wymieszać i odstawić.
Nasiona goi zalać ciepłą wodą, odstawić
Rozdrobnić brokuła w melakserze lub zetrzeć na tarce ( razem z łodygą). Przełożyć do miski.
W miseczce za pomocą trzepaczki ubijamy żółtko i po kropli dodać oleje, cały czas ubijając, na koniec dodać ocet, ubić, dodać imbir i miód, wymieszać na gładki sos.
Odsączyć i odcisnąć goji.
W misce wymieszać brokuły, goji, cebulę i płatki migdałowe, zalać sosem i wymieszać.
Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Ależ to ładnie wygląda. Te kolorki… na pewno pychotka 😉
dziękuję!