Sałatka ziemniaczana z fasolą, z dodatkiem rzodkiewki i koperku w sosie musztardowym. Sałatka bardzo konkretna i bardzo pożywna – ziemniaki i fasola sprawią, że nawet największy przeciwnik sałatek (ten co zawsze powtarza, że sałatką nie da się najeść) po zjedzeniu będzie zadowolony i ukontentowany. Sałatka o bardzo swojskich i lubianych smakach – ziemniaczki, fasola, koperek, to się nie może nie udać. Dodatek rzodkiewki dodaje chrupkości, czerwona cebulka zaostrza smak, a sos na bazie oliwy i cytryny z sporą dawką musztardy dobrze dosmacza całość. Sałatka świetna na tę porę roku, dostępne składniki i odpowiedni ciężar gatunkowy, wszak trzeba robić zapasy na zimę.
Sałatka ta ląduje w czołówce moich ulubionych sałatek ziemniaczanych, obok sałatki ziemniaczanej z karmelizowaną cebulką i sosem pleśnowym i sałatki ziemniaczanej ze śledziem i jajkiem .
Sałatka ziemniaczana z fasolą i rzodkiewką
Składniki:
- ok 1/2 kg ziemniaków
- pęczek rzodkiewki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 mała czerwona cebula
- pół pęczka koperku
- SOS
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy dijon
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu z agawy ( albo płynny miód)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ważne żeby były zwate, lekko twardawe, nie rozgotowane. Przestudzić i obrać ze skórek. Pokroić w plasterki.
Fasolę odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, koperek posiekać.
Cebulę pokroić w kosteczkę, lekko posolić i polać poł łyżeczki soku z cytryny, wymieszać.
W słoiku wymieszać łyżeczką sok z cytryny, musztardę i syrop z agawy, dodać oliwę, sól i pieprz, zakręcić słoik i wymieszać potrząsając.
Do miski przełożyć ziemniaki, fasolę, rzodkiewki, cebulę i koperek, zalać sosem i wymieszać. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. najlepiej odstawić do lodówki, żeby się przegryzła na minimum godzinę.