Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, z niewielką ilością składników, żeby pomidory mogły grać główne skrzypce. Niewiele im potrzeba do towarzystwa, żeby stworzyć pyszne, proste danie.

Taka właśnie jest ta pomidorowa sałatka z  kaparami i grzankami smażonymi na oliwie, z dodatkiem czosnku i filecików anchois. Kilka prostych składników, genialna całość. Sałatka ta może stanowić dodatek do dań głównych czy dań z grilla, ale też może stanowić samodzielnie szybki, prosty lunch.

W sezonie na najlepsze pomidory spróbujcie też włoskiej sałatki pantesca, czy siekanej sałatki z ogórkami i fetą

Składniki:

  • 5 dojrzałych pomidorów
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kaparów
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść porwanych liści bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

grzanki:

  • 3-4 kawałki chleba na zakwasie
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • szczypta soli

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę ,koktajlowe na połówki, przełożyć do miski.
Dodać pozostałe składniki sałatki, wymieszać i wstawić do lodówki.
Chleb porwać na kawałki.
Czosnek posiekać, anchois pokroić na drobno
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać anchois i chwilę podsmażyć, dodać czosnek oraz chleb, wymieszać żeby oliwa obtoczyla chleb i smażyć na nie dużym ogniu aż grzanki się podpieką.
Grzanki przełożyć do sałatki (jeżeli czosnek za bardzo się spiekł to nie przekładać do sałatki bo będzie gorzki), przemieszać sałatkę i od razu podawać.
Jeżeli prygotowujecie sałatkę na później to grzanki do niej podać tuż przed jedzeniem.

Inspiracja: „Prosto” Ottolenghi


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z dodatkiem imbiru jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały […]

Sałatka z kapusty pekińskiej z surimi

Sałatka z kapusty pekińskiej z surimi

Sałatka z kapusty pekińskiej, z surimi, porem i kukurydzą, w sosie majonezowym ale w lżejszej wersji czyli pół na pół  z jogurtem. Sałatka, którą się szybko przygotowuje, i szybko zjada:) Lekka i dietetyczna. Gdyby nie dodatek majonezu można by było spokojnie ją nazwać fit, ale […]



1 thought on “Pomidorowa sałatka z grzankami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.