Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, z niewielką ilością składników, żeby pomidory mogły grać główne skrzypce. Niewiele im potrzeba do towarzystwa, żeby stworzyć pyszne, proste danie.
Taka właśnie jest ta pomidorowa sałatka z kaparami i grzankami smażonymi na oliwie, z dodatkiem czosnku i filecików anchois. Kilka prostych składników, genialna całość. Sałatka ta może stanowić dodatek do dań głównych czy dań z grilla, ale też może stanowić samodzielnie szybki, prosty lunch.
W sezonie na najlepsze pomidory spróbujcie też włoskiej sałatki pantesca, czy siekanej sałatki z ogórkami i fetą
Składniki:
- 5 dojrzałych pomidorów
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kaparów
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść porwanych liści bazylii
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
grzanki:
- 3-4 kawałki chleba na zakwasie
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 4 fileciki anchois
- szczypta soli
Wykonanie:
Pomidory pokroić w kostkę ,koktajlowe na połówki, przełożyć do miski.
Dodać pozostałe składniki sałatki, wymieszać i wstawić do lodówki.
Chleb porwać na kawałki.
Czosnek posiekać, anchois pokroić na drobno
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać anchois i chwilę podsmażyć, dodać czosnek oraz chleb, wymieszać żeby oliwa obtoczyla chleb i smażyć na nie dużym ogniu aż grzanki się podpieką.
Grzanki przełożyć do sałatki (jeżeli czosnek za bardzo się spiekł to nie przekładać do sałatki bo będzie gorzki), przemieszać sałatkę i od razu podawać.
Jeżeli prygotowujecie sałatkę na później to grzanki do niej podać tuż przed jedzeniem.
Inspiracja: „Prosto” Ottolenghi
Jedzonko wygląda już z lekka jesiennie 😉