Jeżeli przygotowujecie samodzielnie zakwas buraczany do przygotowania barszczu wigilijnego, albo po prostu do picia bo to przecież samo zdrowie i szukacie pomysłu na wykorzystanie buraków z zakwasu to dzisiejszy przepis jest dla Was. Sałatka z burakami pozostałymi z przygotowania zakwasu, ze śledziem, ziemniakami i jabłkiem w koperkowym sosie majonezowo-jogurtowym będzie świetnym pomysłem. Takie buraki z zakwasu mają w sobie dużo pożytecznych bakterii , mają super smak bo są wyraziste i kwaskowe i naprawdę grzech je wyrzucać. Świetnie sparują się ze śledziami, ale trzeba tu dodać trochę delikatnych smaków dla zrównoważenia- stąd ziemniaki i lekko słodkawe jabłko.
Ja przygotowałam barszcz wczoraj, z buraków zrobiłam sałatkę, którą podjadam dziś w oczekiwaniu na wigilijne przysmaki. Ale taka sałatka też super sprawdzi się na świątecznym stole. A tu więcej inspiracji na świąteczne sałatki
Wesołych i pysznych Świąt Wam życzę!
Sałatka z burakami z zakwasu i śledziem
Składniki:
- buraki z zakwasu – u mnie po starciu na tarce było ok 1,5 szklanki
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 5 płatów śledzia (matjas)
- 1/2 cebuli czerwonej
- małe twarde jabłko
- SOS
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do ziemniaków.
Cebulę drobno posiekać, jabłko pokroić w drobną kostkę, śledzia pokroić w paseczki – przełożyć do reszty składników.
Wymieszać składniki na sos, polać sałatkę, dobrze wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Odstawić na minimum godzinę do lodówki