Sałatka z minimalną ilością składników- podstawą są tu ziemniaki i wędzony pstrąg, dodatkiem kapary, cebula i koperek oraz sos na bazie śmietany i majonezu doprawiony chrzanem i sokiem z cytryny. To dowód na to, że kilka dobrych składników robi robotę i nie robić dużych i skomplikowanych zakupów, żeby podać elegancką i pyszną sałatkę. Wędzony pstrąg jest bardzo wyraźny w smaku, więc dobrze się komponuje z neutralnymi ziemniakami, a dodatki w postaci kaparów, cebuli czy chrzanu w sosie ładnie podkręcają całość. Myślę, że taka sałatka z pstrągiem się sprawdzi bardzo dobrze i na świątecznym stole.
A jak lubicie sałatki ziemniaczane z dodatkiem ryb to wypróbujcie tę sałątkę ziemniaczaną ze śledziem, jajkiem i ogórkiem lub sałatkę ziemniaczaną z burakiem, łososiem i jajkiem w sosie z avocado.
Sałatka z pstrągiem wędzonym, ziemniakami i kaparami
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- ok 250 g wędzonego pstrąga
- 4 łyżki kaparów
- 1 czerwona cebula
- pół pęczka koperku
- SOS
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny i trochę startej skórki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości – ale nie mogą się rozpadać. Przelać zimną wodą i odstawić do przestygnięcia.
Z ziemniaków zdjęć skórkę i pokroić w grube plasterki, przełożyć do miski.
Z pstrąga zdjąć skórę i wyciągnąć kręgosłup i ości, rozdrobnić na mniejsze kawałki, przełożyć do ziemniaków, dodać kapary i posiekany koperek.
Cebulkę pokroić w piórka, lekko skropić sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić na 10 minut i przełożyć do sałatki.
Składniki sosu wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem – wymieszać z sałatką. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na minimum godzinę przed jedzeniem.