Sałatka z pieczonym brokułem, papryką i fasolą to przykład sałatki idealnej na zimę. Zimą organizm, zamiast surowych warzyw woli te przetworzone, upieczone lub ugotowane i zamiast lekkich sałatek woli te bardziej pożywne. W tej sałatce brokuły i papryka są uprzednio upieczone w piekarniku, do tego mamy fasolę – czyli pożywny, białkowy element – jest konkretnie. Dodatkowo dla chrupkości płatki migdałów a dla smaku tarty parmezan. Jest to sałatka, którą możemy jeść na ciepło, jak warzywa są prosto z piekarnika, lub na zimno – sprawdzi się jako sałatka to lunchboxu, na obiad na wynos.
A jak Wam posmakuje to tu przepis na inną sałatkę na ciepło z fasoli i brokułów
Sałatka z pieczonym brokułem i papryką
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 czerwona papryka
- puszka białęj fasoli
- garść płatkó migdałowych
- ok 30 g parmezanu
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- oliwa do pieczenia warzyw, sól pieprz
- SOS
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie
Brokuła umyć, pozbawić łodyżek i podzielić na różyczki, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą, posolić.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych ułożycć z brokułami na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Brokuły będą potrzebować koło 20 minut, papryka ok 30 minut. Brokuły mieszać w trakcie pieczenia.
Upieczone brokuły przełożyć do miski, paprykę włożyć na około 15 minut do zamykanego pojemnika, żeby łatwiej było zdjąć skórkę, po zdjęciu skórki pokroić w paski dodać do miski.
Fasolę odcedzić, przełożyć do warzy, dodać płatki migdałowe i natkę pietruszki.
W słoiku wymieszać ocet z miodem, musztardą i solą, dodać oliwę zakręcić słoik i energicznie wymieszać, przelać do warzyw i całość dobrze wymieszać.
Podawać posypaną parmezanem.