Sałatka z pieczonym brokułem i papryką

Sałatka z pieczonym brokułem i papryką

Sałatka z pieczonym brokułem, papryką i fasolą to przykład sałatki idealnej na zimę. Zimą organizm, zamiast surowych warzyw woli te przetworzone, upieczone lub ugotowane i zamiast lekkich sałatek woli te bardziej pożywne. W tej sałatce brokuły i papryka są uprzednio upieczone w piekarniku, do tego mamy fasolę – czyli pożywny, białkowy element  – jest konkretnie. Dodatkowo dla chrupkości płatki migdałów a dla smaku tarty parmezan. Jest to sałatka, którą możemy jeść na ciepło, jak warzywa są prosto z piekarnika, lub na zimno – sprawdzi się jako sałatka to lunchboxu, na obiad na wynos.

A jak Wam posmakuje to tu przepis na inną sałatkę na ciepło z fasoli i brokułów

Sałatka z pieczonym brokułem i papryką

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • puszka białęj fasoli
  • garść płatkó migdałowych
  • ok 30 g parmezanu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa do pieczenia warzyw, sól pieprz
  • SOS
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie

Brokuła umyć, pozbawić łodyżek i podzielić na różyczki, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą, posolić.

Paprykę pozbawić gniazd nasiennych ułożycć z brokułami na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Brokuły będą potrzebować koło 20 minut, papryka ok 30 minut. Brokuły mieszać w trakcie pieczenia.

Upieczone brokuły przełożyć do miski, paprykę włożyć na około 15 minut do zamykanego pojemnika, żeby łatwiej było zdjąć skórkę, po zdjęciu skórki pokroić w paski dodać do miski.

Fasolę odcedzić, przełożyć do warzy, dodać płatki migdałowe i natkę pietruszki.

W słoiku wymieszać ocet z miodem, musztardą i solą, dodać oliwę zakręcić słoik i energicznie wymieszać, przelać do warzyw i całość dobrze wymieszać.

Podawać posypaną parmezanem.

salatka-z-pieczonym-brokulem-i-papryka


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *