Makaronowa sałatka z kurczakiem, avocado, roszponką, pomidorkami świeżymi i suszonymi to świetny przykład sałatki obiadowej, pełnowartościowego posiłku, który nakarmi i zapełni każdy brzuch. To sałatka dla tych co mówią, że sałatkami nie da się najeść. Makaron, kurczak, świeże warzywa, pestki słonecznika, sos na bazie oliwy z cytryną i miodem – jednocześnie zdrowo i pożywnie. To taki rodzaj sałatek, które u mnie najczęściej lądują w lunchboxie (chyba na równi z sałatkami na bazie kasz). Oczywiście jak w przypadku każdej sałatki można ten przepis dowolnie modyfikować, ja szczególnie polecam też spróbować wersji w której zamiast roszponki dodacie świeży szpinak.
Warto zamarynować kurczaka trochę wcześniej, więc weźcie na to poprawkę, można to zrobić dzień wcześniej, noc w lodówce w marynacie tylko wyjdzie mu na dobre.
A jak spodobają się Wam te smaki to tu więcej podobnych sałatek: sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami w pesto, sałatka z kurczakiem, avocado i pomidorami.
Makaronowa sałatka z kurczakiem, avocado i roszponką
Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu
- 2 duże garście roszponki albo szpinaku
- 1 avocado
- garść pomidorków koktajlowych
- 5-7 suszonych pomidorów
- garść pestek słonecznika
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- marynata do kurczaka: 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka oliwy, 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu, sól pieprz
- SOS
- 3 łyżki oliwy (można użyć oleju z pomidorów suszonych)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka lekko spłaszczyć (wystarczy poklepać ręką, lub lekko rozbić butelką albo kubkiem). Składniki marynaty wymieszać, obtoczyć kurczaka i zostawić w lodówce na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
Usmażyć kurczaka na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (można też upiec w piekarniku, najlepiej w folii żeby się nie wysuszył) odstawić do ostygnięcia.
Makaron ugotować al dente i lekko przestudzić. Pomidorki przekroić na pół, pomidory suszone pokroić w mniejsze kawałki, avocado obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do makaronu razem z roszponką.
Składniki sosu wymieszać dobrze w słoiki i zalać sałatkę, wymieszać. Pestki słonecznika lekko uprażyć na suchej patelni.
Pokroić kurczaka w plasterki, wyłożyć na wierzch sałatki, posypać pestkami.