Sałatka z halloumi i granatem

Sałatka z halloumi i granatem

Sałatka, której podstawą są poczciwe pomidory i ogórek, ale dzięki dodatkowi granatu, zgrillowanego w miodzie halloumi i sosu z dodatkiem pasty tahini, dostaje kopa i ląduje na zdecydowanie wyższym poziomie:)

Lekka i rześka, idealna do pudełka na wynos. Zwracam Wam uwagę na pyszny  sos na bazie oliwy, z dodatkiem soku z cytryny, melasy z granatów i pasty tahini – który mam nadzieję znajdzie u Was szersze zastosowanie – pasuje zarówno do sałatek z surowymi warzywami jak też z warzywami grillowanymi ( cukinia, papryka, bakłażan), świetnie paruje się z halloumi ale będzie też doskonale pasował do słonej fety. Warto sobie zapisać ten przepis.

A tu trochę więcej pomysłów na lekkie warzywne sałatki ze śródziemnomorskim twistem:

Sałatka a la tabouleh z kaszą jaglaną

Bulgur w pesto z hummusem i granatem

Siekana sałatka z ogórka, pomidora i oliwek z serem feta

Sałatka z halloumi i granatem w sosie z tahini

Składniki:

(2 porcje)

  • 1 ogórek
  • 300 g pomidorków cherry
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • nasiona z połówki granatu
  • opakowanie halloumi
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oliwy do smażenia halloumi
  • SOS
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka melasy z granatów (można zastąpić innym słodziwem)
  • 1 łyżeczka przyprawy sumac (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:

Halloumi pokroić w kawałki (takie na jeden gryz) obtoczyć w miodzie i posypać płatkami chili. Usmażyć na oliwie na rumiano z obu stron.

Ogórka pokroić wzdłóż na 4 części a potem w plasterki, pomidorki przekroić na pół, albo na 4 części, natkę posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski razem z pestkami granatu.

Składniki sosu wymieszać w słoiku, żeby się połączyły a gładki sos – zalać sałatkę wymieszać.

Wyłożyć sałatkę talerze, na wierzch położyć kawałki halloumi.

sałatka-ogórek-pomidor-halloumi-granat-z-sosem-tahini


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem,  jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *