Sałatka, której podstawą są poczciwe pomidory i ogórek, ale dzięki dodatkowi granatu, zgrillowanego w miodzie halloumi i sosu z dodatkiem pasty tahini, dostaje kopa i ląduje na zdecydowanie wyższym poziomie:)
Lekka i rześka, idealna do pudełka na wynos. Zwracam Wam uwagę na pyszny sos na bazie oliwy, z dodatkiem soku z cytryny, melasy z granatów i pasty tahini – który mam nadzieję znajdzie u Was szersze zastosowanie – pasuje zarówno do sałatek z surowymi warzywami jak też z warzywami grillowanymi ( cukinia, papryka, bakłażan), świetnie paruje się z halloumi ale będzie też doskonale pasował do słonej fety. Warto sobie zapisać ten przepis.
A tu trochę więcej pomysłów na lekkie warzywne sałatki ze śródziemnomorskim twistem:
Sałatka a la tabouleh z kaszą jaglaną
Bulgur w pesto z hummusem i granatem
Siekana sałatka z ogórka, pomidora i oliwek z serem feta
Sałatka z halloumi i granatem w sosie z tahini
Składniki:
(2 porcje)
- 1 ogórek
- 300 g pomidorków cherry
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- nasiona z połówki granatu
- opakowanie halloumi
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka oliwy do smażenia halloumi
- SOS
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka melasy z granatów (można zastąpić innym słodziwem)
- 1 łyżeczka przyprawy sumac (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Halloumi pokroić w kawałki (takie na jeden gryz) obtoczyć w miodzie i posypać płatkami chili. Usmażyć na oliwie na rumiano z obu stron.
Ogórka pokroić wzdłóż na 4 części a potem w plasterki, pomidorki przekroić na pół, albo na 4 części, natkę posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski razem z pestkami granatu.
Składniki sosu wymieszać w słoiku, żeby się połączyły a gładki sos – zalać sałatkę wymieszać.
Wyłożyć sałatkę talerze, na wierzch położyć kawałki halloumi.