Dziś małe i skromne a zarazem wielkie danie – pieczona kapusta w sosie czosnkowo-parmezanowym. Ciężko to nazwać sałatką, bo zawiera oprócz sosu tylko jeden składnik – kapustę, bardziej można to potraktować jako warzywny dodatek do obiadu, chociaż uwierzcie mi jest tak pyszna, że będziecie chcieli się nią zajadać. Małe i skromne bo bazuje jedynie na jednym z najbardziej pospolitych i najtańszych warzyw – kapuście. Wielkie bo dzięki uprzedniemu podpieczeniu w piekarniku i wymieszaniu z sosem na bazie oliwy, z dodatkiem czosnku, musztardy i parmezanu zyskuje bardzo ciekawy smak. Świetne jako dodatek do dań mięsnych, ale też do wegetariańskich kotletów, będzie też smakować doskonale z podpieczonymi ziemniakami i jajkiem, razem tworząc pyszny obiad. Niewykluczone też, że posmakuje Wam tak bardzo że po prostu zjecie całą miskę nie dzieląc tego smaku z innym daniem. Pyszna na ciepło, ale też sprawdzi się na zimno, spróbujcie, bo takiej kapusty nie jedliście.
Kapusta do tej pory na bloku występowała tylko w surowej wersji, jako składnik surówek ( polecam surówkę z kapusty i ogórka lub kapuścianą surówkę jak od chińczyka) więc to zdecydowanie nowy wymiar kapusty.
Pieczona kapusta w sosie parmezanowym
Składniki:
- 1/2 średniej wielkości główki białej kapusty ( z reszty możecie zrobić tę pyszną zupę gołąbkową )
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- SOS
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka octu (z białego wina, lub ryżowego)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku starty
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Kapustę pokroić w kawałki ok 2 na 2 cm. Posolić ok 1 łyżką soli, dodać 2 łyżki oliwy i dobrze wymieszać, rozłożyć na blasze do pieczenia.
Piec kapuste ok 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Składniki sosu wymieszać ( można je też zmiksować jak chcecie bardziej gładki sos).
Gorącą kapustę przełożyć do miski, zalać sosem i odstawić na 10-15 minut. Najlepiej zajadać jeszcze ciepłą.