Sałatka z glonów wakame z mango i ogórkiem

Sałatka z glonów wakame z mango i ogórkiem

Czy komuś jeszcze w szafce zalegają glony wakame? Z doświadczenia wiem, że mogą tak leżeć latami, a przez swoją wydajność ( dwie łyżeczki do herbaty po zalaniu wodą pęcznieją do całej miski glonów) nie tak łatwo je zużyć. Na szczęście w swojej zasuszonej postaci potrafią leżeć bardzo długo. Ja swoje postanowiłam w końcu spożytkować i zrobiłam sałatkę z wakame z mango, ogórkiem, marchewką i orzeszkami i sezamem. jako sos służy tu mieszanka octu ryżowego z sokiem z limonki i olejem sezamowym. Jakie to było dobre – lekkie i odświeżające. Idealna na przekąskę lub przystawkę przed azjatyckim daniem głównym. Coś mi się wydaje że mając ten przepis, szybko te glony zużyje i będe kupwała nowe.

A tu inny pomysł na sałatkę z glonów wakame , z dodatkiem tofu i ogórka.

Sałatka z glonów wakame z mango i ogórkiem

Składniki:
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame
  • ok 40 gr korzenia imbiru
  • 3 marchewki
  • 1 ogórek
  • 1 mango
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki sezamu
  • garść posiekanej kolendry
  • SOS
  • 50 ml octu ryżowego
  • 2 łyżeczki limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól do smaku
Wykonanie:

Glony namoczyć w wodzie, zostawić na 15 minut, potem odsączyć z wody, rozłożyć na ręczniku albo ścierce do wysuszenia.

Imbir obrać i pokroić w w bardzo cienkie plasterki a potem w paseczki. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki (można strugaczką).

Mango i ogórek także pokroić w cienkie słupki.

Nasiona sezamu i orzeszki uprażyć na patelni ( najlepej oddzielnie bo sezam może się za szybko spalić z orzeszkami).

Wysuszone glony pokroić w paski- przełożyć do miski wraz z pozostałymi składnikami.

Składniki sosu wymieszać, zalać sałatkę, wymieszać i podawać od razu.

sałatka z glonów wakame z mango o ogórkiem


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem,  jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *