Styczeń zaczynamy lekko, dzisiejsza propozycja to wariacja na temat japońskiej sałatki sunomono czyli sałatka z glonów wakame z dodatkiem ogórka, tofu i avocado. Czemu wariacja? bo jej podstawowa wersja zakłada przede wszystkimogórka i glony, a ja do swojej wersji dodałam tofu i avocado, żeby było pożywniej i konkretniej, żeby sałatka mogła posłużyć za lekki obiad a nie tylko dodatek do obiadu. Wszystko składniki skąpane w pysznym azjatyckim sosie z dodatkiem octu ryżowego, oleju sezamowego i sosu sojowego z dodatkiem sezamu.
Glony wakame, nie tylko mają wyjątkowy smak kojarzący się z japońską kuchnią, ale też są bardzo zdrowe, zawierają dużo witamin i skłądników mineralnych. Są zródłem jodu, żelaza, wapnia i magnezu a także witamin: A, C, E i K. Są świetnym sprzymierzeńcem osób na diecie bo nie tylko są niskokaloryczne, ale też zawierają fukoksantyny, które hamują akumulację tłuszczu w komórkach.
Jest lekko i zdrowo, czego chcieć więcej w styczniu, kiedy wszyscy odpoczywają po świątecznych biesiadach. A jeżeli macie jakieś noworoczne postanowienia związane z utratą wagi to polecam inne fit sałatki z bloga
Sałatka z glonów wakame, ogórkiem, tofu i avocado
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki suszonych wodorostów wakame
- 1 długi ogórek
- 200 g tofu
- 1 avocado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ziaren sezamu ( u mnie czarny ale można wykorzystać jasny)
- SOS
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki suszonego chilli
- 1 łyżka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Glony przełożyć do miseczki i zalać lekko ciepłą wodą – odstaw na 10-25 minut, glony powinny znacznie powiększyć swoją objętość. Następnie oddzedzić na sitku, przełożyć na ręczniki papierowe i obsuszyć.
Tofu wyjać z opakowania, owinąć ręcznikiem papierowym i odłożyć na desce przykładając u góry fruga deską, którą obciążyć czymś ciężkim (np słoikiem), żeby pozbawić tofu wilgoci.
Ogórka pokroić wzdłóż na 4 części a następnie w plasterki, posolić i odstawić na sitku aż wycieknie trochę wody. Następnie też obsuszyć ręcznikiem papierowym.
Glony lekko posiekać, przełożyć z ogórkiem do miski, tofu posiekać i dodać do sałatki. Avocado pokroić na kawałki, zmieszać z sokiem cytrynowym i przełożyć do pozostałych składników.
Składniki sosu wymieszać, zalać sałatkę, wymieszać i posypać sezamem.