Sałatka z glonów wakame z ogórkiem i tofu

Sałatka z glonów wakame z ogórkiem i tofu

Styczeń zaczynamy lekko, dzisiejsza propozycja to wariacja na temat japońskiej sałatki sunomono czyli sałatka z glonów wakame z dodatkiem ogórka, tofu i avocado. Czemu wariacja? bo jej podstawowa wersja zakłada przede wszystkimogórka i glony, a ja do swojej wersji dodałam tofu i avocado, żeby było pożywniej i konkretniej, żeby sałatka mogła posłużyć za lekki obiad a nie tylko dodatek do obiadu. Wszystko składniki skąpane w pysznym azjatyckim sosie z dodatkiem octu ryżowego, oleju sezamowego i sosu sojowego z dodatkiem sezamu.

Glony wakame, nie tylko mają wyjątkowy smak kojarzący się z japońską kuchnią, ale też są bardzo zdrowe, zawierają dużo witamin i skłądników mineralnych.  Są zródłem jodu, żelaza, wapnia i magnezu a także witamin: A, C, E i K. Są świetnym sprzymierzeńcem osób na diecie bo nie tylko są niskokaloryczne, ale też zawierają fukoksantyny, które hamują akumulację tłuszczu w komórkach.

Jest lekko i zdrowo, czego chcieć więcej w styczniu, kiedy wszyscy odpoczywają po świątecznych biesiadach. A jeżeli macie jakieś noworoczne postanowienia związane z utratą wagi to polecam inne fit sałatki  z bloga

Sałatka z glonów wakame, ogórkiem, tofu i avocado

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki suszonych wodorostów wakame
  • 1 długi ogórek
  • 200 g tofu
  • 1 avocado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka  ziaren sezamu ( u mnie czarny ale można wykorzystać jasny)
  • SOS
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli

WYKONANIE:

Glony przełożyć do miseczki i zalać lekko ciepłą wodą – odstaw na 10-25 minut, glony powinny znacznie powiększyć swoją objętość. Następnie oddzedzić na sitku, przełożyć na ręczniki papierowe i obsuszyć.

Tofu wyjać z opakowania, owinąć ręcznikiem papierowym i odłożyć na desce przykładając u góry fruga deską, którą obciążyć czymś ciężkim (np słoikiem), żeby pozbawić tofu wilgoci.

Ogórka pokroić wzdłóż na 4 części a następnie w plasterki, posolić i odstawić na sitku aż wycieknie trochę wody. Następnie też obsuszyć ręcznikiem papierowym.

Glony lekko posiekać, przełożyć z ogórkiem do miski, tofu posiekać i dodać do sałatki. Avocado pokroić na kawałki, zmieszać z sokiem cytrynowym i przełożyć do pozostałych składników.

Składniki sosu wymieszać, zalać sałatkę, wymieszać i posypać sezamem.

sałtka-z-glonów-wakame-ogórek-avocado


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z dodatkiem imbiru jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.