Sałatka z soczewicą, selerem i orzechami

Sałatka z soczewicą, selerem i orzechami

Sałatka z soczewicą, selerem, orzechami i miętą – dobra na obiad na ciepło albo na wynos do zjedzenia na zimno. Dobra propozycja na jesień i zimę gdy wybór świeżych warzyw jest ograniczony. Korzenne smaki z orzeźwiającą miętą.

Porcje: 4
Namaczanie soczewicy: kilka godzin a najlepiej całą noc
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 60 g orzechów laskowych
    200 g brązowej soczewicy (uprzedni namoczonej w wodzie na kilka godzin a najlepiej całą noc)
    700 ml wody
    2 liście laurowe
    1 seler (ok 650 g)
    4 łyżki oliwy
    3 łyżki oleju z orzechów (najlepiej laskowych) ostatecznie można zastąpić oliwą
    3 łyżki octu winnego
    4 łyżki posiekanej mięty
    sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wodą, dodać liście laurowe, gotować ok 50 minut aż będzie miękka.
Podczas gdy soczewica się gotuje piekarnik nagrzać do 180 stopni i upiec orzechy – potrwa to ok 10 minut (trzeba je często mieszać). Wyjąć odstawić do przestygnięcia. Jak przestygną umieścić w ścierce, pocierać tak żeby orzechy zgubiły łupinki, wyjąć, odłożyć.
Selera pociąć w małą kostkę.
W garnku zagotować wodę, dodać seler i gotować ok 15 minut aż będzie miękki. Odsączyć na sitku.
W słoiku wymieszać oliwę, olej, ocet, sól i pieprz.
Soczewicę odsączyć na sitku z wody, gorącą przełożyć do miski i zalać sosem, dodać połowę mięty, seler i orzechy – wymieszać.
Posypać resztą mięty i podawać ciepłe.

Przepis pochodzi z książki „Plenty” Yotama Ottolenghiego


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *