Sezon na szparagi niedługo się skończy więc trzeba korzystać póki są. Dziś sałatka z soczewicą i kuskusem, ze szparagami, pomidorkami, żurawiną, kaparami i migdałami. A do tego prosty sos z oliwy i octu winnego z natką pietruszki. Dużo smaków, dobrze się uzupełniających.
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy kuskus
- 1 szklanka brązowej soczewicy
- 1 pęczek szparagów
- 1/2 cebuli ( białej albo czerwonej)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki kaparów
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 250 g pomidorów cherry
- garść migdałów
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Soczewicę ugotować do miękkości, odsączyć i odstawić do przestygnięcia.
Kaszę przełożyć do plastikowego zamykanego pudełka i zalać wrzątkiem (tak żeby woda wystawała powyżej kaszy na wysokość 1 cm), odstawić na 5 minut, potem otworzyć i spulchnić widelcem.
Szparagi pozbawić twardych końców, w razie potrzeby obrać, pokroić na 3 cm kawałki, ugotować al dente, odsączyć.
Migdały lekko posiekać.
Kaszę i soczewicę przełożyć do miski.
Cebulę posiekać, zalać sokiem z cytryny, wymieszać przełożyć do kaszy.
Dodać kapary, żurawinę, natkę i migdały. Zalać oliwą, octem i obficie posolić i popieprzyć.
Wymieszać.
Pomidory przekroić na połówki, dodać do sałatki razem ze szparagami, delikatnie wymieszać.
