Sałatka z soczewicą i kuskusem ze szparagami i pomidorkami

Sałatka z soczewicą i kuskusem ze szparagami i pomidorkami

Sezon na szparagi niedługo się skończy więc trzeba korzystać póki są. Dziś sałatka z soczewicą i kuskusem, ze szparagami, pomidorkami, żurawiną, kaparami i migdałami.  A do tego prosty sos z oliwy i octu winnego z natką pietruszki. Dużo smaków, dobrze się uzupełniających.

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka brązowej soczewicy
  • 1 pęczek szparagów
  • 1/2 cebuli ( białej albo czerwonej)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 250 g pomidorów cherry
  • garść migdałów
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewicę ugotować do miękkości, odsączyć i odstawić do przestygnięcia.
Kaszę przełożyć do plastikowego zamykanego pudełka i zalać wrzątkiem (tak żeby woda wystawała powyżej kaszy na wysokość 1 cm), odstawić na 5 minut, potem otworzyć i spulchnić widelcem.
Szparagi pozbawić twardych końców, w razie potrzeby obrać, pokroić na 3 cm kawałki, ugotować al dente, odsączyć.
Migdały lekko posiekać.
Kaszę i soczewicę przełożyć do miski.
Cebulę posiekać, zalać sokiem z cytryny, wymieszać przełożyć do kaszy.
Dodać kapary, żurawinę, natkę i migdały. Zalać oliwą, octem i obficie posolić i popieprzyć.
Wymieszać.
Pomidory przekroić na połówki, dodać do sałatki razem ze szparagami, delikatnie wymieszać.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *