Czy rozpoczęliście już sezon szparagowy? Jeżeli nie to warto to zrobić jak najszybciej, bo niestety szybko się skończy. A świetną propozycją na rozpoczęcie będzie ten przepis – na pęczak ze szparagami i cukinią z serem hallumi. Sałatka, którą można zjeść na ciepło albo na zimno, zdrowa, lekka a jednocześnie sycąca. Czyli coś w sam raz na wiosnę i po świętach, kiedy mamy ochotę jeść lżej i zdrowiej.
Porcje: 3
Czas przygotowania: ok 55 minut (z gotowaniem kaszy), 25 jak kasza jest ugotowana wcześniej
Składniki:
- pęczek szparagów
- 1 cukinie
- 2 łyżki oliwy
- 2/3 szklanki kaszy pęczak
- garść bazylii
- 1 opakowanie sera halloumi
Sos:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak ugotować zgodnie z instrukcją, odstawić do przestygnięcia ( można użyć pęczaku ugotowanego wcześniej, lub resztek innej kaszy- jaglanej, quinoa, kuskusu – potrzebne będzie 1.5 szklanki po ugotowaniu.
Szparagi obrać, pozbawić stwardniałych końcówek, ugotować w wodzie albo zgrillować na patelni grillowej. Pokroić w kawałki
Cukinię umyć, pokroić w plasterki, obtoczyć w oliwie a następnie zgrillować na patelni grillowej.
Składniki sosu wymieszać.
W misce wymieszać kaszę, szparagi, cukinię, porwaną bazylię i sos.
Wyłożyć na talerze.
Halloumi pokroić w plasterki, zgrillować i ułożyć na porcjach sałatki.