Pęczak ze szparagami i cukinią z serem halloumi

Pęczak ze szparagami i cukinią z serem halloumi

Czy rozpoczęliście już sezon szparagowy? Jeżeli nie to warto to zrobić jak najszybciej, bo niestety szybko się skończy. A świetną propozycją na rozpoczęcie będzie ten przepis – na pęczak ze szparagami i cukinią z serem hallumi. Sałatka, którą można zjeść na ciepło albo na zimno, zdrowa, lekka a jednocześnie sycąca. Czyli coś w sam raz na wiosnę i po świętach, kiedy mamy ochotę jeść lżej i zdrowiej.

Porcje: 3

Czas przygotowania: ok 55 minut (z gotowaniem kaszy), 25 jak kasza jest ugotowana wcześniej

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 1 cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • garść bazylii
  • 1 opakowanie sera halloumi

Sos:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pęczak ugotować zgodnie z instrukcją, odstawić do przestygnięcia ( można użyć pęczaku ugotowanego wcześniej, lub resztek innej kaszy- jaglanej, quinoa, kuskusu – potrzebne będzie 1.5 szklanki po ugotowaniu.

Szparagi obrać, pozbawić stwardniałych końcówek, ugotować w wodzie albo zgrillować na patelni grillowej. Pokroić w kawałki

Cukinię umyć, pokroić w plasterki, obtoczyć w oliwie a następnie zgrillować na patelni grillowej.

Składniki sosu wymieszać.

W misce wymieszać kaszę, szparagi, cukinię, porwaną bazylię i sos.

Wyłożyć na talerze.

Halloumi pokroić w plasterki, zgrillować i ułożyć na porcjach sałatki.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *