Siekany śledź z grzybami i cebulką w zgrabnych, indywidualnych porcjach do nałożenia. Doskonała przystawka świąteczna, sprawdzi się też na wigilijnym stole.
Tu znajdziecie więcej pomysłów na sałatki ze śledziami
Porcje: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 4 płaty śledziowe w oleju
- 6-7 marynowanych grzybów
- 1 cebulka
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
sos:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Płaty śledziowe pokroić w drobną kosteczkę podobnej wielkości, cebulkę posiekać.
Umieścić w misce, dodać pietruszkę i szczypiorek
Składniki sosu wymieszać, polać sosem sałatkę, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Podawać ułożone w indywidualne porcje ( ja nakładałam za pomocą łyżki do lodów, można też użyć małej filiżanki)