Śledź z grzybkami i cebulką

Śledź z grzybkami i cebulką

Siekany śledź z grzybami i cebulką w zgrabnych, indywidualnych porcjach do nałożenia. Doskonała przystawka świąteczna, sprawdzi się też na wigilijnym stole.

Porcje: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe w oleju
  • 6-7 marynowanych grzybów
  • 1 cebulka
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

sos:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Płaty śledziowe pokroić w drobną kosteczkę podobnej wielkości, cebulkę posiekać.

Umieścić w misce, dodać pietruszkę i szczypiorek

Składniki sosu wymieszać, polać sosem sałatkę, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Podawać ułożone w indywidualne porcje ( ja nakładałam za pomocą łyżki do lodów, można też użyć małej filiżanki)


Related Posts

Bakłażan w jogurcie

Bakłażan w jogurcie

Bardzo prosta i małoskładnikowa sałatka, jedna z moich ulubionych, które nigdy chyba mi się nie znudzą. Pieczony bakłażan w jogurcie z dodatkiem pasty tahini, czosnku i natki pietruszki. Sałatka, na którą zawsze chodziłam do Efesu na Niepodległości, tam podają ją z chlebkami pita. To moja […]

Sałata z pomidorami, grzankami i serem halloumi

Sałata z pomidorami, grzankami i serem halloumi

Zwykła sałata z pomidorami i ogórkami dzięki dodatkowi chrupiących grzanek i podsmażonego sera halloumi staje się super sałatką, ekscytującą, kulinarną przygodą. Wszystko skąpane w miodow-musztardowym sosie. Moja miłość do halloumi nie słabnie, uwielbiam ten ser i uwielbiam jego obecność w sałatkach. Dwie porcje Czas przygotowania: […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *