Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem

Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem

Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem to doskonała propozycja sałatki na świąteczny stół.  Dobra alternatywa dla klasycznej sałatki warzywnej ( tu moja wersja z odzysku, czyli sałatka warzywna z wykorzystaniem warzyw po rosole), chyba najpopularniejszej na polskich stołach przy okazji wszelkich okazji. W tej są ziemniaki, gotowane buraki, groszek, cebula, koperek i do tego sos na bazie żółtek, oliwy, majonezu i musztardy. Skład podobny ale oczywiście największą różnicę robią buraczki. Spróbujcie a gwarantuję, że polubicie. 

Sałatka też świetnie sprawdzi się na imprezie, to są smaki, które pasują raczej wszystkim. Będzie dobrym dodatkiem do mięs czy wędlin. To też rodzaj sałatki, który może postać dzień-dwa w lodówce i nie wpływa to na smak, a nawet robi się coraz lepsza.

Porcje: 5

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 1 czerwona cebula
  • pół pęczka koperku

sos

  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

 

Ziemniaki obrać i ugotować ( ważne żeby nie przegotować, lepiej żeby były lekko twardade niż się rozpadały).

Buraki upiec w piekarniku w folii aluminiowej ( najlepiej przy pieczeniu innego dania), ugotować albo użyć już ugotowanych ze sklepu.

Groszek ugotować w wodzie ( ok 10 minut).

Cebulę pokroić w kosteczkę,koperek posiekać.

Przestudzone ziemniaki i buraki pokroić w kostkę.

Składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować ( można też wymieszać dokładnie w słoiku).

Składniki sałatki przełożyć do miski, zmieszać z sosem i odstawić do lodówki na minimum  godzinę przed podaniem.


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z dodatkiem imbiru jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, z niewielką ilością składników, żeby pomidory mogły grać […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.