Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem to doskonała propozycja sałatki na świąteczny stół. Dobra alternatywa dla klasycznej sałatki warzywnej ( tu moja wersja z odzysku, czyli sałatka warzywna z wykorzystaniem warzyw po rosole), chyba najpopularniejszej na polskich stołach przy okazji wszelkich okazji. W tej są ziemniaki, gotowane buraki, groszek, cebula, koperek i do tego sos na bazie żółtek, oliwy, majonezu i musztardy. Skład podobny ale oczywiście największą różnicę robią buraczki. Spróbujcie a gwarantuję, że polubicie.
Sałatka też świetnie sprawdzi się na imprezie, to są smaki, które pasują raczej wszystkim. Będzie dobrym dodatkiem do mięs czy wędlin. To też rodzaj sałatki, który może postać dzień-dwa w lodówce i nie wpływa to na smak, a nawet robi się coraz lepsza.
Porcje: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 4 średniej wielkości buraki
- 1 szklanka groszku mrożonego
- 1 czerwona cebula
- pół pęczka koperku
sos
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać i ugotować ( ważne żeby nie przegotować, lepiej żeby były lekko twardade niż się rozpadały).
Buraki upiec w piekarniku w folii aluminiowej ( najlepiej przy pieczeniu innego dania), ugotować albo użyć już ugotowanych ze sklepu.
Groszek ugotować w wodzie ( ok 10 minut).
Cebulę pokroić w kosteczkę,koperek posiekać.
Przestudzone ziemniaki i buraki pokroić w kostkę.
Składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować ( można też wymieszać dokładnie w słoiku).
Składniki sałatki przełożyć do miski, zmieszać z sosem i odstawić do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.