Pyszna, zimowa surówka z buraków i marchewki z granatem, orzechami włoskimi i natką pietruszki w pomarańczowym sosie. Bomba witaminowa w wymagającym czasie zimowym, samo zdrowie. Można zjeść jako dodatek do obiadu albo jako zdrową przekąskę.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 2 buraki
- 4 marchewki
- garść ziaren granatu
- garść orzechów włoskich
- pół pęczka natki pietruszki
sos:
- sok z połowy pomarańczy (albo całej mandarynki)
- 5 łyżek oliwy
- 1 czubata łyżka jogurtu naturlanego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewki i buraki obrać i zetrzeć na tarce albo w robocie kuchennym.
Orzechy lekko uprażyć i posiekać na grubo. Natkę posiekać.
Wszystkie składniki umieścić w misce.
Składniki sosu umieścić w małym słoiku i energicznie wymieszać – polać nimi surówkę, wymieszać.