Surówka z buraków i marchewki z granatem

Surówka z buraków i marchewki z granatem

Pyszna, zimowa surówka z buraków i marchewki z granatem, orzechami włoskimi i natką pietruszki w pomarańczowym sosie. Bomba witaminowa w wymagającym czasie zimowym, samo zdrowie. Można zjeść jako dodatek do obiadu albo jako zdrową przekąskę.

Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4

Składniki:

  • 2 buraki
  • 4 marchewki
  • garść ziaren granatu
  • garść orzechów włoskich
  • pół pęczka natki pietruszki

sos:

  • sok z połowy pomarańczy (albo całej mandarynki)
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturlanego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewki i buraki obrać i zetrzeć na tarce albo w robocie kuchennym.
Orzechy lekko uprażyć i posiekać na grubo. Natkę posiekać.
Wszystkie składniki umieścić w misce.

Składniki sosu umieścić w małym słoiku i energicznie wymieszać – polać nimi surówkę, wymieszać.


Related Posts

Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą. Składniki: 1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)1 ogórek2 […]

Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Dziś coś lekkiego, orzeźwiającego i do pochrupania – surówka z kalarepy i rzodkiewki w jogurtowo-cytrynowym sosie. Kalarepka pocięta jest na cienkie pałeczki a rzodkiewka w plasterki -właściwie tylko dwa składniki, ale zdecydowanym sekretem i królem tego przepisu jest sos – mocno cytrynowy dzięki sokowi i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *