Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną w aromatycznych przyprawach ciecierzycą i warzywami – słodkim ziemniakiem, rzodkiewkami i kalafiorem w jogurtowym miętowym sosie. Bogata w smaku, zaskakująca. Możecie użyć innych warzyw – świetne będą marchewki, dynia czy papryka. Kaszę bulgur można zastąpić jaglaną albo kuskusem. I jeszcze jedna rada- jak nigdy nie próbowaliście pieczonej rzodkiewki to spróbujcie koniecznie! jak nie przy tej to przy innej okazji.
Czas przygotowania: 1 godzina 10 min
Porcje: 4
Składniki:
- 250 g kaszy bulgur
- ok 1 kg warzyw ( ja użyłam kalafiora, rzodkiewki i słodkiego ziemniaka, można dodać dynię, marchewkę albo paprykę)
- 1 puszka ciecierzycy
- 60 ml oliwy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- garść mięty- posiekać
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu albo syropu z agawy
Przygotowanie:
Warzywa rozdrobnić (pokroić w kostkę, rzodkiewki na pół, różyczki kalafiora rozdzielić) – przełożyć do miski wraz z odsączoną cieciezycą.
Oliwę wymieszać z przyprawami i solą, zalać warzywa wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, warzywa wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok 50 minut, mieszając w międzyczasie.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, spulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
Składniki sosu umieścić w słoiku i dokładnie wymieszać.
Kaszę wymieszać z warzywami, podawać polane sosem.