Sałatka z kaszy bulgur z ciecierzycą i pieczonymi warzywami

Sałatka z kaszy bulgur z ciecierzycą i pieczonymi warzywami

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną w aromatycznych przyprawach ciecierzycą i warzywami – słodkim ziemniakiem, rzodkiewkami i kalafiorem w jogurtowym miętowym sosie. Bogata w smaku, zaskakująca. Możecie użyć innych warzyw – świetne będą marchewki, dynia czy papryka. Kaszę bulgur można zastąpić jaglaną albo kuskusem. I jeszcze jedna rada- jak nigdy nie próbowaliście pieczonej rzodkiewki to spróbujcie koniecznie! jak nie przy tej to przy innej okazji.

Czas przygotowania: 1 godzina 10 min
Porcje: 4

Składniki:

  • 250 g kaszy bulgur
  • ok 1 kg warzyw ( ja użyłam kalafiora, rzodkiewki i słodkiego ziemniaka, można dodać dynię, marchewkę albo paprykę)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli

sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • garść mięty- posiekać
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu albo syropu z agawy

Przygotowanie:

Warzywa rozdrobnić (pokroić w kostkę, rzodkiewki na pół, różyczki kalafiora rozdzielić) – przełożyć do miski wraz z odsączoną cieciezycą.

Oliwę wymieszać z przyprawami i solą, zalać warzywa wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, warzywa wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok 50 minut, mieszając w międzyczasie.

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, spulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.

Składniki sosu umieścić w słoiku i dokładnie wymieszać.

Kaszę wymieszać z warzywami, podawać polane sosem.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *