Zimowa sałatka z pieczonymi warzywami – brukselką i batatami na bazie kaszy pęczak, z dodatkiem fety, która dodaje słonego smaku i suszonej żurawiny dla słodkości. Pożywna i pełna smaku, można też ją podgrzać przez zjedzeniem i zjeść na ciepły obiad.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1/2 kg brukselki
- 3 słodkie ziemniaki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść żurawiny
- 100 g sera feta
Przygotowanie:
Pęczak ugotować zgodnie z instrukcją.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Brukselki przekroić na pół, bataty obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do miski dodać oliwę, ocet, posiekany czosnek, sól i pieprz – wymieszać, przełożyć na blachę do pieczenia.
Piec ok 40 minut, mieszając co jakiś czas aż warzywa zmiękną.
Pęczak spulchnić widelcem, przełożyć warzywa i dobrze wymieszać. Dodać sok z cytryny, żurawinę i pokruszoną fetę, wymieszać,w razie potrzeby dodać więcej soli i pieprzu.