Klasyczne połączenie smaków – sałatka ze szpinakiem, pieczonymi burakami i kozim serem. Ja do swojej wersji dodaję jeszcze prażone nerkowce i żurawinę dla słodkości. A do tego miodowo- balsamiczny sos z musztardą. Elegancka i bardzo smaczna propozycja.
Czas wykonania: 10 minut (+50 z pieczeniem buraków)
Porcje: 4
Składniki:
- 3 buraki (można użyć ugotowanych)
- 250 g szpinaku
- 150 g koziego miekiego sera
- 100 g nerkowców
- garść suszonej żurawiny
sos:
- 3 łyżki oleju balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeżeli nie macie gotowych ugotowanych buraków to surowe należy ponakłuwać widelcem, owinąć w folię aluminiową i upiec w 180-22 stopniach przez około 50 minut. Najlepiej je upiec przy okazji pieczenia czegoś innego ( zapiekanki, mięsa).
W słoiku umieścić olej balsamiczny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wymieszać.
Na suchej patelni uprażyć nerkowce.
Na 4 talerzach rozłożyć szpinak, na to pokrojone w półplasterki buraki, polać sosem. Wierzch posypać pokruszonym serem, żurawiną i nerkowcami.