Sałata z tuńczykiem, jajkiem, oliwkami i pomidorem

Sałata z tuńczykiem, jajkiem, oliwkami i pomidorem

Szybka w przygotowaniu sałatka z sałaty lodowej, jajka, tuńczyka, z pomidorem i oliwkami. Ta sałatka to mój przyjaciel kiedy jestem na diecie – jest lekka i nie obciążająca, można dodać też do niej ogórka czy fasolkę szparagową. W smaku przypomina francuską sałatkę nicejską.

Czas wykonania: 20 minut

Porcje: 2-3

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek wypestkowanych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajko ugotować na twardo, zalać zimną wodą, żeby się szybciej wystudziło.
Sałatę porwać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
Pomidora pokroić na kawałki, oliwki posiekać, czerwoną cebule posiekać w drobną kosteczkę, tuńczyka odsączyć.
Przełożyć wszystkie składniki do sałaty.
Dodać sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz – całość wymieszać.


Related Posts

Sałatka z cykorią i serem pleśniowym

Sałatka z cykorią i serem pleśniowym

Mam wrażenie, że cykoria nie jest specjalnie popularną sałatą u nas. Nie wiem czy chodzi o dostępność, czy bardziej o lekko goryczkowy smaczek. Warto jednak dodać ją do jadłospisu, bo połączona z właściwymi dodatkami, które zrównoważą tę goryczkę będzie pyszna. Ja najbardziej lubię ją łączyć […]

Sałata z cukinią i fetą

Sałata z cukinią i fetą

Lubicie, jecie cukinię na surowo? Jeżeli nie próbowaliście jeszcze, to zachęcam, bo surowa cukinia jest przyjemnie chrupka i świetnie sprawdza się w sałatkach i surówkach. Można ją pokroić na cienkie plasterki, dodać czerwoną cebulkę i wymieszać z pesto – szybka surówka gotowa, którą lubię zajadać […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *