Sałata z tuńczykiem, jajkiem, oliwkami i pomidorem

Sałata z tuńczykiem, jajkiem, oliwkami i pomidorem

Szybka w przygotowaniu sałatka z sałaty lodowej, jajka, tuńczyka, z pomidorem i oliwkami. Ta sałatka to mój przyjaciel kiedy jestem na diecie – jest lekka i nie obciążająca, można dodać też do niej ogórka czy fasolkę szparagową. W smaku przypomina francuską sałatkę nicejską.

Czas wykonania: 20 minut

Porcje: 2-3

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek wypestkowanych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajko ugotować na twardo, zalać zimną wodą, żeby się szybciej wystudziło.
Sałatę porwać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
Pomidora pokroić na kawałki, oliwki posiekać, czerwoną cebule posiekać w drobną kosteczkę, tuńczyka odsączyć.
Przełożyć wszystkie składniki do sałaty.
Dodać sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz – całość wymieszać.


Related Posts

Sałatka z boczkiem i avocado

Sałatka z boczkiem i avocado

Sałatka z chrupiącym boczkiem, avocado i pomidorkami na bazie sałaty. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się w różnych sytuacjach. Będzie świetna jako przystawka przed głównym daniem, albo na imprezie na szwedzkim stole.Z dodatkiem grzanki może stanowić obiad lub lunch na wynos. […]

Sałatka z gruszkami, boczkiem i granatem

Sałatka z gruszkami, boczkiem i granatem

Sałatka, która się będzie pięknie prezentowała na świątecznym stole, świetny pomysł na przekąskę albo przystawkę na uroczystym, świątecznym obiedzie. Sałatka na bazie rukoli z gruszkami, chrupiącym boczkiem, granatem i płatkami migdałowymi. Lekka, pyszna, elegancka i efektowna. W opozycji do ciężkich dań, pieczonych mięs będzie fajnym […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *