Szybka w przygotowaniu sałatka z sałaty lodowej, jajka, tuńczyka, z pomidorem i oliwkami. Ta sałatka to mój przyjaciel kiedy jestem na diecie – jest lekka i nie obciążająca, można dodać też do niej ogórka czy fasolkę szparagową. W smaku przypomina francuską sałatkę nicejską.
Czas wykonania: 20 minut
Porcje: 2-3
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 1/2 szklanki czarnych oliwek wypestkowanych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 puszka tuńczyka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajko ugotować na twardo, zalać zimną wodą, żeby się szybciej wystudziło.
Sałatę porwać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
Pomidora pokroić na kawałki, oliwki posiekać, czerwoną cebule posiekać w drobną kosteczkę, tuńczyka odsączyć.
Przełożyć wszystkie składniki do sałaty.
Dodać sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz – całość wymieszać.