Sałata z tuńczykiem, jajkiem, oliwkami i pomidorem

Sałata z tuńczykiem, jajkiem, oliwkami i pomidorem

Szybka w przygotowaniu sałatka z sałaty lodowej, jajka, tuńczyka, z pomidorem i oliwkami. Ta sałatka to mój przyjaciel kiedy jestem na diecie – jest lekka i nie obciążająca, można dodać też do niej ogórka czy fasolkę szparagową. W smaku przypomina francuską sałatkę nicejską.

Czas wykonania: 20 minut

Porcje: 2-3

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek wypestkowanych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajko ugotować na twardo, zalać zimną wodą, żeby się szybciej wystudziło.
Sałatę porwać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
Pomidora pokroić na kawałki, oliwki posiekać, czerwoną cebule posiekać w drobną kosteczkę, tuńczyka odsączyć.
Przełożyć wszystkie składniki do sałaty.
Dodać sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz – całość wymieszać.


Related Posts

Sałatka z truskawkami i kozim serem

Sałatka z truskawkami i kozim serem

Najlepsza propozycja na tę porę roku – sałatka z truskawkami, kozim serem i karmelizowanymi orzechami. Lekka, letnia, sezonowa i bombowa w smaku. Podstawą sałatki jest rukola, której lekko gorzki smak świetnie się komponuje ze słodką, soczystą truskawką. Zarówno rukola jak też truskawki bardzo się lubią […]

Sałata z jajkiem, łososiem i avocado

Sałata z jajkiem, łososiem i avocado

Lekka, wiosenna sałatka, która doskonale będzie się prezentowała na wielkanocnym stole. Sałata z jajkiem, łososiem i avocado w jogurtowo-majonezowym sosie z dodatkiem kaparów i szczypiorku. Wygląda pięknie, smakuje wybornie i dostarcza wiele zdrowych tłuszczy (ryba i łosoś). Warto świąteczny stół, pełen zwykle cieżkich dań (mięs, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.