Dziś danie między sałatką i bowlem – pęczak z ciecierzycą jako podstawa z dodatkiem smażonego w miodzie halloumi, całość przełamana kwaskowymi ziarnami granatu. Bardzo konkretne i satysfakcjonujące a do tego oczywiście zdrowe. Osobom trenującym spodoba się na pewno dość spora zawartość białka dzięki dodatkowi ciecierzycy i sera. Sałatka w stylu śródziemnomorskim, idealna na lunch, do pudełka na wynos.
A amatorom sera halloumi polecam także sałatkę z burakami, mandarynką i halloumi lub sałatkę z grillowaną brzoskwinią i halloumi
Pęczak z ciecierzycą i halloumi
Składniki (2 porcje)
- 100 g kaszy pęczak
- puszka ciecierzycy
- pół pęczka natki pietruszki
- pestki z połowy granatu
- opakowanie sera halloumi
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka miodu
- SOS
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pęczak ugotować zgodnie z instrukcją, lekko przestudzić i przełożyć do miski, ciecierzycę odsaczyć i dodać do pęczaku.
Natkę posiekać, sos wymieszać – dodać do pozostałych składników razem z granatem i wymieszać.
Halloumi pokroić w plastry, na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć halloumi z obu stron na rumiano, skropić na patelni miodem i wymieszać, żeby pokrył plastry.
Wyłożyć pęczak do miski, na wierzch ułożyć usmażone halloumi, podawać od razu.