Sałatka na pożegnanie lata – podsmażona z czosnkiem cukinia (można ją też zgrillować), kukurydza z kolby, natka pietruszki i feta. Lekka, aromatyczna sałatka, idealna na pożegnanie sezonu na cukinię.
Porcje: 6
Czas wykonania: 35 minut
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 2 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- 100 g sera feta
- 1 łyżka kremu balsamicznego (albo octu balsamicznego i trochę miodu)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kukurydze ugotować do miękkości w wodzie.
Cukinię pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię, smażyć 10 minut, dodać czosnek, oregano, posolić cukinię i smażyć kolejne 5-10 minut aż zmięknie i się zarumieni.
Cukinię przełożyć do miski, lekko przestudzić.
Z kolby kukurydzy skroić nożem ziarna, dodać do cukinii.
Natkę posiekać, przełożyć do warzyw. Dodać krem balsamiczny, sól, pieprz, wymieszać.
Na wierzch posypać pokruszoną fetę.
Cudnie się prezentuje ta sałatka:).Dziękuję za udział w akcji z warzywami dyniowatymi i serdecznie pozdrawiam. A.