Super propozycja na świąteczny stół – surówka z siekanej brukselki, czerwoną cebulą, żurawiną i granatem dla słodkości, jabłkiem dla świeżości i płatkami migdałowymi żeby coś chrupało. Wszystko wymieszane z sosem miodowo-musztardowym. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznych dań mięsnych.
Czas wykonania: 15 minut
Porcje: 8
Składniki:
- ok 400 g brukselki
- 1 twarde jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 granat
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 garście płatków migdałowych (ok 100 g)
sos:
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Brukselkę umyć, pozbawić uszkodzonych listków i bardzo cienko pokroić a najlepiej posiekać w robocie kuchennym. Przełożyć do dużej miski.
W misce umieścić niecałą szklankę wody i dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki a następnie każdą z nich w cienkie plasterki, od razu przełożyć do miski z cytryną żeby nie ściemniały, chwilę potrzymać i przelać na sitko.
Cebulę drobniutko posiekać, skroić lekko cytryną i wymieszać, dodać do brukselki razem z żurawiną, pestkami granatu i płatkami migdałowymi oraz odsączonymi jabłkami.
Do słoika dodać ocet winny, musztardę i miód, wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać mieszając.
Sos dodać do sałatki, dobrze wymieszać.