Surówka z brukselki z żurawiną, jabłkiem i granatem

Surówka z brukselki z żurawiną, jabłkiem i granatem

Super propozycja na świąteczny stół – surówka z siekanej brukselki, czerwoną cebulą, żurawiną i granatem dla słodkości, jabłkiem dla świeżości i płatkami migdałowymi żeby coś chrupało. Wszystko wymieszane z sosem miodowo-musztardowym. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznych dań mięsnych.

Czas wykonania: 15 minut

Porcje: 8

Składniki:

  • ok 400 g brukselki
  • 1 twarde jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 granat
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 garście płatków migdałowych (ok 100 g)

sos:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Brukselkę umyć, pozbawić uszkodzonych listków i bardzo cienko pokroić a najlepiej posiekać w robocie kuchennym. Przełożyć do dużej miski.
W misce umieścić niecałą szklankę wody i dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki a następnie każdą z nich w cienkie plasterki, od razu przełożyć do miski z cytryną żeby nie ściemniały, chwilę potrzymać i przelać na sitko.
Cebulę drobniutko posiekać, skroić lekko cytryną i wymieszać, dodać do brukselki razem z żurawiną, pestkami granatu i płatkami migdałowymi oraz odsączonymi jabłkami.
Do słoika dodać ocet winny, musztardę i miód, wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać mieszając.
Sos dodać do sałatki, dobrze wymieszać.


Related Posts

Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą. Składniki: 1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)1 ogórek2 […]

Kapusta pekińska na ostro

Kapusta pekińska na ostro

Kapusta pekińska na ostro z dodakiem chilli, czosnku i sosu sojowego to doskonały dodatek do wszystkich dań azjatyckich. Kapusta jest na surowo, ale po zamarynowaniu w soli robi się miękka, następnie zalewa się ją sosem z rozgrzanym olejem, który sprawia że przyprawy ( chilli i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *