Lekka sałatka z marynowanego ogórka z cebulą w słodko-kwaśnym sosie z koperkiem. Idealny dodatek do wszelkich dań azjatyckich. Prosta w wykonaniu, mało składnikowa ale bardzo wyrazista. Ja podałam ją do wegetariańskich kotletów z ziemniaków i groszku.
Składniki:
- 1 ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki octu ryżowego (albo jabłkowego)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Połówkę cebuli naciąć w połowie i pociąć bardzo cienko w piórka.
Ogórka przekroić na pół, łyżką lekko wydrapać nasiona i pokroić w półplasterki.
W misce zmieszać sok z cytryny, ocet, sól, cukier i koperek. Zalać tym ogórka i cebulę, dobrze wymieszać i odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Super!