Meksykańska sałatka ryżowa

Meksykańska sałatka ryżowa

Meksykańska sałatka ryżowa z kukurydzą, czerwoną fasolą, papryką, avocado, szczypiorkiem i kolendrą. W lekkim limonkowym sosie z dodatkiem miodu. Lekki obiad, idealny na styczeń gdy po świątecznym jedzeniu organizm domaga się czegoś lżejszego. Antidotum na szarość za oknem.

Składniki:

  • 1 ugotowana torebka ryżu (125 g) – można użyć resztek z obiadu
  • pół puszki kukurydzy, pół puszki fasoli -ja kupiłam taką mieszankę gotową (łącznie ok 300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 avocado
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z limonki

sos:

  • 1 łyżka soku z  limonki
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ugotowany ryż przełożyć do miski.
Kukurydzę i fasolę odsączyć przełożyć do ryżu.
Paprykę pokroić w kostkę, dodać do miski razem ze szczypiorkiem i kolendrą.
Avocado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, wymieszać dodać do reszty składników.
Do słoika dodać sok z limonki, miód i sól, wymieszać aż miód się rozpuści, dodać oliwę, zakręcić słoik i potrząsając wymieszać.
Zalać sałatkę sosem, dobre wymieszać całość.


Related Posts

Sałatka z pieczonym ryżem i kurczakiem

Sałatka z pieczonym ryżem i kurczakiem

Sprawdzam sałatkę z wiralowym, pieczonym ryżem! Na social mediach bardzo dużo ostatnio widywałam przepisów na sałatki z dodatkiem pieczonego ryżu. A ponieważ jestem wielką fanką utylizowania resztek, nie mogłam nie wypróbować tego pomysłu na wykorzystanie resztek ryżu. Najlepszy ryż do tej sałatki to ten, który został […]

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Ta sałatka ryżowa z sardynkami i avocado powstała ostatnio w celu wykorzystania resztek ryżu. Miałam w szafce sardynki i dodałam świeże i suszone pomidory, oraz avocado. Prosto, szybko i zdrowo no i bez marnowania. Składniki: 100-150 g ryżu ( ok 2 szklanki po ugotowaniu) 1 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *