Sałatka z kuskusem, suszoną śliwką, ciecierzycą, papryką i płatkami migdałowymi. Do tego sos na bazie octu jabłkowego i oliwy z musztardą i miodem i obowiązkowo natka pietruszki. Kuskus, śliwka suszona, ciecierzyca i płatki migdałowe w sałatce to zdecydowanie marokańskie inspiracje. Słodkawe, kwaskowate, miękkie i chrupiące, dużo się tam dzieje.
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy kuskus
- 1 łyżeczka masła
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie (400 g)
- 1 papryka
- ok 7-10 suszonych śliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
SOS
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Kuskus przesypać do plastikowego zamykanego pojemnika, dodać łyżkę masła, trochę soli i zalać gorąca wodą (wody ma być dwa razy tyle na wysokość co kuskusu), odstawić na 5 minut. Następnie spulchnić widelcem i przełożyć do miski.
Paprykę pokroić w kostkę, śliwki w drobne paseczki, ciecierzycę odsączyć – przełożyć do miski.
Cebulę drobno posiekać, dodać razem z natką i płatkami migdałowymi do pozostałych składników, wymieszać.
Do słoika dodać ocet, sok z cytryny, musztardę, miód i sól – wymieszać na gładko, dodać oliwę, zamknąć słoik i wstrząsając całość dobrze zmieszać. Zalać sałatkę, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut.