Dziś przepis na szybką marynowaną marchewkę i białą rzepę w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem octu ryżowego, soli i cukru. Można jeść już w godzinę po przygotowaniu, w lodówce wytrzyma do tygodnia. Idealny dodatek do wszystkich dań azjatyckich.
Proporcje na dwa słoiki 250 ml
- 2-3 marchewki
- 1 biała rzodkiew (może być też rzepa)
marynata:
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Marchewkę i rzepę pokroić w cienkie słomki, na wysokość słoików. Powkładać na gęsto to słoików.
W garnku zgrzać wodę, dodać ocet sól i cukier, mieszać aż się rozpuszczą, zalać słoiki, zakręcić.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę, można przetrzymać do tygodnia w lodówce.