Marynowana marchewka z białą rzodkwią na słodko-kwaśno

Marynowana marchewka z białą rzodkwią na słodko-kwaśno

Dziś przepis na szybką marynowaną marchewkę i białą rzepę w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem octu ryżowego, soli i cukru. Można jeść już w godzinę po przygotowaniu, w lodówce wytrzyma do tygodnia. Idealny dodatek do wszystkich dań azjatyckich.

Proporcje na dwa słoiki 250 ml

  • 2-3 marchewki
  • 1 biała rzodkiew (może być też rzepa)

marynata:

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Marchewkę i rzepę pokroić w cienkie słomki, na wysokość słoików. Powkładać na gęsto to słoików.
W garnku zgrzać wodę, dodać ocet sól i cukier, mieszać aż się rozpuszczą, zalać słoiki, zakręcić.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę, można przetrzymać do tygodnia w lodówce.

 


Related Posts

Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą. Składniki: 1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)1 ogórek2 […]

Surówka z kapusty z pomarańczowym sosem z tahini

Surówka z kapusty z pomarańczowym sosem z tahini

Dziś przepis na surówkę z kapusty ale w zupełnie nowej, niestandardowej odsłonie. Powiewu świeżości nadaje jej dodatek kolendry oraz pestek sezamu i słonecznika. Ale prawdziwą gwiazdą tego dania jest sos- na bazie soku z pomarańczy, z dodatkiem miodu, oleju sezamowego i tahini. Obłędna mieszanka smaków, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *