Sałatki z burakami goszczą u mnie dość często. Zwykle piekę na zapas buraki – owijam je w folię aluminiową i piekę przy okazji innych dań. W lodówce mogą poleżeć do 2 tygodni i są idealne jako dodatek do wszelkich sałatek. Na blogu znajdziecie mnóstwo sałatek z burakami. Dziś sałatka z soczewicą, burakami i natką pietruszki z dodatkiem czosnkowego jogurtu. Proste, pyszne, zdrowe.
Składniki:
- 3 pieczone buraki
- 1 szklanka zielone soczewicy
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżka octu z białego wina
- 4 łyżki oliwy
- sól pieprz
- 100 ml jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Wykonanie:
Upieczone buraki pokroić na kawałki.
Jeżeli nie macie uprzednio upieczonych trzeba je pokroić na kawałki, skropić oliwą i piec w 190 stopniach przez 25-30 minut.
Soczewicą ugotować zgodnie z instrukcją ( dodając sól do gotowania).
Ugotowaną soczewice dobrze odsączyć, przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, ocet i oliwę, wymieszać, przestudzić – dodać buraki i natkę i zmieszać.
Jogurt zmieszać z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, posolić.
Sałatkę podawać z porcją jogurtu na wierzchu.